Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 30 2012

Οι αποκρατικοποιήσεις, η τρόικα, η κίνηση έκπληξη

Οι αποκρατικοποιήσεις, η τρόικα, η κίνηση έκπληξη
Οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται την ερχόμενη εβδομάδα και ο πήχης είναι πολύ ψηλά.

Με δεδομένα την απόκλιση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, την υστέρηση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και τις δυσκολίες για να κλείσει το πακέτο των μέτρων, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι θα αξιολογηθεί από την τρόικα -και- με πολιτικά κριτήρια.

Γι' αυτό και επιδιώκει να στείλει στους εταίρους και στις αγορές έμπρακτο μήνυμα επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

Θέλει, δηλαδή, να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να τρέξει μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις με ρυθμό ταχύτερο και από αυτόν που προβλέπει το μνημόνιο.

Αναζητά, ως εκ τούτου, μια ιδιωτικοποίηση υψηλού συμβολισμού, που να σηματοδοτεί ταυτόχρονα και δομική μεταρρύθμιση της αγοράς.

Ο κλάδος της ενέργειας δείχνει να είναι το πλέον προνομιακό πεδίο για μια τέτοια κίνηση.

Και αυτό γιατί οι συγχωνεύσεις στις τράπεζες, πρώτον, είναι αναγκαστικές και έχουν καθυστερήσει και, δεύτερον, δεν μπορούν να αλλάξουν το κλίμα για την Ελλάδα μεταξύ των εταίρων αλλά ούτε και στις αγορές.

Αντίθετα, στον τομέα της ενέργειας η αποκρατικοποίηση τόσο των ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ όσο και της Ελληνικά Πετρέλαια συγκεντρώνει υπό προϋποθέσεις τα χαρακτηριστικά που επιδιώκει η κυβέρνηση.

Ακόμη πιο... ιδανική περίπτωση, όμως, είναι η ΔΕΗ. Μια ενδεχόμενη απόσχιση και πώληση μονάδων της ΔΕΗ (μικρή ΔΕΗ), πέραν της ιδιωτικοποίησης, θα οδηγούσε και σε de facto απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που συνεχίζει να έχει χαρακτηριστικά ολιγοπωλίου.

Θα το τολμήσει η κυβέρνηση; Από τις μέχρι τώρα επαφές, προκύπτει ότι το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει και αυτήν την περίπτωση.

Προεργασία υπάρχει, όμως το μείζον είναι η πολιτική απόφαση, την οποία θα λάβει ο πρωθυπουργός σε συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v