Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 27 2012

Ο ιατρικός τουρισμός και οι τράπεζες

Ο ιατρικός τουρισμός και οι τράπεζες
Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η ενοικίαση περιφερειακών μονάδων του ΕΣΥ ή τμημάτων τους σε ιδιώτες για ανάπτυξη υποδομών ιατρικού τουρισμού.

Η ιδέα στηρίζεται στην αργούσα δυναμικότητα τμημάτων σειράς δημόσιων περιφερειακών νοσοκομείων και στον «πληθωρισμό» ιατρών που έχει η χώρα.

Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έχει ένα στοιχειώδες σχέδιο. Όπως έγραψε η στήλη (Επιχείρηση Φλόριντα ετοιμάζει ο Μαυραγάνης), εξετάζεται η παροχή φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση και εγκατάσταση στη χώρα μας ευκατάστατων αλλοδαπών συνταξιούχων, επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων.

Τα φορολογικά κίνητρα είναι προαπαιτούμενο για την επιχείρηση μετατροπής της Ελλάδας σε «Φλόριντα». Οι συνταξιούχοι θα μπορούσαν, σύμφωνα με την αγορά, να αποτελέσουν και το μοναδικό προνομιακό πεδίο ανάπτυξης ιατρικού τουρισμού για τη χώρα.

Λόγω των ευνοϊκών επενδυτικών κινήτρων, τα τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα πολλά κέντρα αποκατάστασης.

Τα περισσότερα από αυτά δεν βγάζουν τα λεφτά τους. Θα μπορούσαν, αφού στελεχωθούν με ικανό ιατρικό προσωπικό, λάβουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και συμβληθούν με ταμεία ευρωπαϊκών χωρών να αποτελέσουν τον πυρήνα ανάπτυξης συγκροτημάτων για εύπορους ηλικιωμένους αλλοδαπούς.

Συγκροτημάτων που να συνδυάζουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας, αποκατάστασης και αποθεραπείας μαζί με τουριστικές αυτόνομες κατοικίες. Κάτι σαν campus ηλικιωμένων.

Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει με επίκεντρο την ενοικίαση μέρους των εγκαταστάσεων δημόσιων νοσοκομείων σε νησιά.

Στο παρελθόν μεγάλοι ευρωπαϊκοί ασφαλιστικοί όμιλοι είχαν εξετάσει πλάνο ανάπτυξης συγκροτημάτων κατοικιών στην Ελλάδα που ταυτόχρονα εξασφάλιζαν και υψηλές υπηρεσίες υγείας και αποθεραπείας, αλλά τα παράτησαν λόγω των υψηλών τιμών γης και της γραφειοκρατίας.

Πέρα από ήλιο, θάλασσα και καλό κλίμα, η χώρα διαθέτει και υπερεπάρκεια ιατρών σε αναλογία με τον πληθυσμό της καθώς και overcapacity σε κλίνες, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Όλα αυτά, όμως, δεν μπορούν να προχωρήσουν με αιχμή την ενοικίαση μικρών περιφερειακών μονάδων του ΕΣΥ ή τμημάτων τους, λόγω του πολιτικού κόστους αλλά και της δυσπιστίας των ξένων και εγχώριων παικτών ότι μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια αλλαγή.

Ο μόνος τρόπος για να ανοίξει η αγορά είναι η αναδιάρθρωση του υφιστάμενου ιδιωτικού τομέα υγείας. Η οικονομική κρίση κατέδειξε ότι μέρος της ιδιωτικής υγείας στηριζόταν σε πήλινα πόδια, με αποτέλεσμα σήμερα να ανήκει πρακτικά στις τράπεζες.

Ένας από τους τρόπους να αξιοποιηθεί το overcapacity είναι ο ιατρικός τουρισμός. Αρκεί να ολοκληρωθεί η συγκέντρωση και η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να ξεκινήσει το αναγκαίο ξεκαθάρισμα της αγοράς.

Ξεκαθάρισμα που θα τελειώσει τις «άρρωστες» επιχειρήσεις, δίνοντας την ευκαιρία να αξιοποιηθούν υποδομές για νέες χρήσεις, χωρίς τα βάρη του αμαρτωλού παρελθόντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v