Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 13 2012

«Προίκα» σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πριν από την πώληση

«Προίκα» σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πριν από την πώληση
Η παράταση των συμβάσεων παραχώρησης που έχουν υπογράψει η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ για την εκμετάλλευση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τις αποκρατικοποιήσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
 
Όπως λένε γνωρίζοντες, η παράταση των δύο συμβάσεων θεωρήθηκε απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή τους, δηλαδή η παραχώρηση του 74% της ΕΥΑΘ και του 61% της ΕΥΔΑΠ.
 
Η σύμβαση της ΕΥΔΑΠ λήγει το 2019 και της ΕΥΑΘ το 2031. Οι σύμβουλοι του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων είχαν προειδοποιήσει πως δεν θα βρεθούν επενδυτές για να αγοράσουν εταιρείες οι οποίες σύντομα θα χάσουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των δικτύων.
 
Αν τελείωναν οι συμβάσεις, τότε με βάση την κοινοτική νομοθεσία έπρεπε να πραγματοποιηθεί διεθνής διαγωνισμός από το ελληνικό δημόσιο. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι δύο εταιρείες μπορεί να έχαναν το παιχνίδι από κάποιον ξένο ή εγχώριο όμιλο.

Ποιος θα ήθελε να αγοράσει ποσοστό των δύο εταιρειών όταν γνωρίζει πως σε λίγα χρόνια ενδέχεται να χάσουν το δικαίωμα εκμετάλλευσης των δικτύων; Γιατί να μην περιμένουν οι επενδυτές 8 - 10 χρόνια και να «χτυπήσουν» τον διαγωνισμό εκμετάλλευσης, αντί να δαπανούν σήμερα κεφάλαια για την απόκτηση της ΕΥΔΑΠ ή της ΕΥΑΘ;

Η παράταση των αδειών θα χρειαστεί, πιθανότατα, έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο μεσοδιάστημα, πάντως, πρέπει να δημιουργηθεί και η ανεξάρτητη αρχή ύδρευσης και αποχέτευσης. Η σύστασή της θα προβλέπεται στο ίδιο νομοσχέδιο-σκούπα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v