Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 19 2005

”Αισιόδοξοι” ξένοι και... ”έκπληκτοι” Ελληνες

Έκπληκτοι είναι αρκετοί Ελληνες χρηματιστηριακοί από τον ”ζήλο” που εξακολουθούν να επιδεικνύουν μεγάλοι ξένοι παίκτες και οι πολυάριθμοι πελάτες τους (Αμοιβαία Κεφάλαια και άλλα funds) ως προς την αγορά ελληνικών μετοχών, παρά το επίπεδο των αποτιμήσεων στα ”βαριά χαρτιά”.

Οι Ελληνες συνάδελφοι των ξένων αποδίδουν αυτό το ενδιαφέρον αφενός στην τεράστια ”ρευστότητα” την οποία διαθέτει το διεθνές σύστημα επενδύσεων και ”ψάχνει” αποδόσεις, κι αφετέρου στην ελκυστικότητα που φαίνεται να έχει για τους ξένους το… restructuring της ελληνικής οικονομίας (η οποία, μην το ξεχνάμε, εξακολουθεί να έχει τους υψηλότερους ονομαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη) και αρκετών επιχειρήσεών της, με ”πρώτες και καλύτερες” τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ.

Πολλοί θα σπεύσουν να σημειώσουν με μια δόση ”απαισιοδοξίας” ότι οι ξένοι μάλλον δεν ξέρουν και τόσο καλά τα ”πικρά” δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας.

Συνεργάτες της στήλης όμως θυμούνται ανάλογα περιστατικά, κυρίως το 1997-98, όταν διάφοροι ξένοι επενδυτές έρχονταν στην Ελλάδα για να μας πουν πόσο ”καλοί” ήμασταν κι εμείς τρίβαμε τα… αυτιά μας γεμάτοι έκπληξη!!!

Κι όμως, για μεγάλο χρονικό διάστημα η άποψή τους -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα επίπεδα αποτιμήσεων των μετοχών- επαληθεύτηκε. Ίσως διότι είχαν τη δύναμη των κεφαλαίων για να ”επιβεβαιώσουν” την άποψή τους.

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι η ιστορία συχνά επαναλαμβάνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v