Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 31 2012

Κανάκης: «Διαμάντι» στα… αζήτητα

Κανάκης: «Διαμάντι» στα… αζήτητα
Τα νούμερα από το ταμπλό για τη μετοχή της Στ. Κανάκης είναι απογοητευτικά: Καμιά συναλλαγή την τελευταία εβδομάδα, μία μόλις συναλλαγή τις τελευταίες 30 ημέρες αξίας ενός ευρώ(!) και μόλις 20 συναλλαγές τους τελευταίους τρείς μήνες, συνολικής αξίας 4.459 ευρώ…

Πέρα από το ταμπλό βέβαια, υπάρχει και η εταιρεία, η οποία έχει ίδια κεφάλαια (στοιχεία 3/6/2012) 16,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου διπλάσια από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση της εισηγμένης (8,4 εκατ. ευρώ).

Πρόκειται για εταιρεία που εδώ και χρόνια έχει αποδείξει πως είναι «νοικοκυρεμένη», κερδοφόρος και χωρίς καμιά εξάρτηση από τον τραπεζικό τομέα.

Επίσης, συγκαταλέγεται στη μειοψηφία εκείνη των εισηγμένων, που πότε με τη διανομή μερισμάτων και πότε με επιστροφές κεφαλαίων, δεν ξεχνά να ανταμείβει εδώ και χρόνια τους μετόχους της.

Μάλιστα, μέσα στο πολύ δύσκολο πρώτο φετινό εξάμηνο, εμφάνισε καθαρά κέρδη 474 χιλ. ευρώ (από 609 χιλ. κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα) και θετικές ταμειακές ροές 1,7 εκατ. ευρώ, από τις οποίες μηδένισε τις τραπεζικές υποχρεώσεις, χρηματοδότησε πλήρως την επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους της και της περίσσεψαν από πάνω!

Έτσι άλλωστε εξηγείται και το γεγονός ότι στις 30 Ιουνίου 2012 είχε μηδενικές υποχρεώσεις προς τράπεζες και ταμείο κοντά στα 800 χιλ. ευρώ.

Υπάρχει βέβαια και το ζήτημα των προοπτικών. Για το δεύτερο εξάμηνο, η εισηγμένη αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε πρόβλεψη λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας που επικρατεί.

Ωστόσο, επισήμανε πως «η συνεχιζόμενη δυναμική των εξαγωγών και των πωλήσεων στις βαλκανικές χώρες, καθώς και η σταδιακή διείσδυση σε νέες γεωγραφικές αγορές, θα συμβάλλει στην αντιστάθμιση της όποιας τυχόν μείωσης της ζήτησης σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας και των νησιών, λόγω της αναμενόμενης μείωσης του τουριστικού ρεύματος».

Το πρόβλημα λοιπόν της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς δεν περιορίζεται μόνο στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές από τις εισηγμένες εταιρείες της.

Επεκτείνεται και στην ανυπαρξία ενδιαφέροντος ακόμη και για τις ιδιαίτερα υγιείς εταιρείες της περιφέρειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v