Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 4 2012

Η ΑΕΓΕΚ, οι σαμπάνιες και τα προβλήματα

Η ΑΕΓΕΚ, οι σαμπάνιες και τα προβλήματα
Το 2004 οι τότε βασικοί μέτοχοι της ΑΕΓΕΚ άνοιγαν σαμπάνιες καθώς ένα πρώην στέλεχός τους τοποθετούνταν ως βασικός σύμβουλος του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά.

Λίγο αργότερα η τεχνική εταιρεία, που από καιρό βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αναλάμβανε το μετρό Θεσσαλονίκης, με τον Γ. Σουφλιά να παρουσιάζει ανεδαφικά χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης του έργου.

Ούτε καν τη δυσάρεστη εμπειρία από το μετρό της Αθήνας, όπου χρειάστηκαν περί τα δύο χρόνια για να ξεκινήσουν οι εργασίες, δεν είχε λάβει υπόψη του ο τότε υπουργός. Ούτε οι προειδοποιήσεις για την πολύ δυσάρεστη οικονομική κατάσταση της εταιρείας ελήφθησαν υπόψη.

Όταν η ΑΕΓΕΚ, μετά την περιπέτεια με «Ινδούς επενδυτές», πέρασε στα χέρια του κ. Μαρούλη (ενός εκ των πουλέν της τότε κυβέρνησης της Ν.Δ. στον χώρο των δημοσίων έργων), πολλοί πίστεψαν πως θα μεγαλουργήσει.

Δυστυχώς, η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας παρέσυρε και τον πολυμήχανο κ. Μαρούλη. Τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί για μία ακόμα φορά να διασώσει την ΑΕΓΕΚ και μιλάει για αύξηση των προκαταβολών στα έργα, για ικανοποίηση «εύλογων» αιτημάτων και άλλα αστεία.

Εδώ και τόσους μήνες, η προηγούμενη κυβέρνηση και οι πιστώτριες τράπεζες προσδοκούσαν πως με θαυμαστό τρόπο θα βρεθούν λεφτά και θα προχωρήσουν οι εργασίες στο μετρό Θεσσαλονίκης, κάτι που δε συνέβη. Το ενδεχόμενο να μη σώζεται η ιστορική εταιρεία (που κάποτε ήταν στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών τεχνικών εταιρειών) και να υπάρχει ανάγκη αναζήτησης άλλης λύσης δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν.

Εδώ χρειάστηκαν κάτι χρόνια για να καταλάβουν πως η Αττικάτ δεν μπορεί να ολοκληρώσει τα έργα στο πέταλο του Μαλιακού και να την αντικαταστήσουν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v