Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 27 2012

Πού θα κριθεί η τύχη των μικρομεσαίων τραπεζών

Πού θα κριθεί η τύχη των μικρομεσαίων τραπεζών
Με τη λήψη της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23,8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο Τ.Χ.Σ., θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες συγκέντρωσης και εξυγίανσης στο μέτωπο των μικρομεσαίων τραπεζών.

Οι διοικήσεις και μέσω αυτών οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών έχουν ειδοποιηθεί ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν καταθέσει αξιόπιστα σχέδια που να προβλέπουν την αύξηση των βασικών εποπτικών τους κεφαλαίων στο 9% του σταθμισμένου ενεργητικού.

Αν δεν το κάνουν ή αν καταστεί αδύνατον να τα υλοποιήσουν τις αναγκαίες αυξήσεις τότε δεν θα λάβουν βεβαίωση βιωσιμότητας κι ανοίγει ο δρόμος ακόμη και για διάσπαση των τραπεζών σε υγιή και προβληματικά στοιχεία ενεργητικού, κατά το πρότυπο των Proton, TBank και ΑΤΕ.

Ήδη η Αττικής, η οποία διαθέτει ισχυρούς ακόμη κεφαλαιακούς δείκτες, προσανατολίζεται σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ΜΟΔ που θα καλυφθεί από υφιστάμενους (ΤΣΜΕΔΕ) και – εφόσον βρεθούν- και από νέους μετόχους.

Η Millennium αναμένει τις αποφάσεις της μητρικής της BCP η οποία ανακεφαλαιοποιήθηκε από το πορτογαλικό Δημόσιο με CoCos ύψους 3 δισ. ευρώ ενώ διενεργεί και ΑΜΚ ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η νέα Proton Bank ανακεφαλαιοποίηθηκε, για δεύτερη φορά, πρόσφατα από το Τ.Χ.Σ και διαθέτει ικανή κεφαλαιακή επάρκεια, ενώ εύρωστο χάρη στην ανθεκτική κερδοφορία του παραμένει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Αντίθετα, η Pro Bank θα πρέπει να ολοκληρώσει επιτυχώς την αύξηση κεφαλαίου και το ΜΟΔ που έχει εδώ και πολύ σε εξέλιξη, ενώ και η FBB θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα αύξηση κεφαλαίου πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Προς το παρόν υπάρχουν αρκετές διερευνητικές επαφές μεταξύ των διοικήσεων των μικρομεσαίων τραπεζών, το ποιος έχει όμως το χρήμα (και τη διάθεση να το βάλει) θα κρίνει τελικώς και το τι θα συμβεί…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v