Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 25 2012

Αγορά κατοικίας: Καψιμάλης, ή… κοψοχέρης;

Αγορά κατοικίας: Καψιμάλης, ή… κοψοχέρης;
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας κ. Δημήτρης Καψιμάλης υποστήριξε πως, για όσους διαθέτουν τα απαιτούμενα μετρητά, είναι ευκαιρία να αγοράσουν ένα σπίτι για πρώτη κατοικία, ή για εξοχικό (δεν αναφέρθηκε σε αγορές για καθαρά επενδυτικούς λόγους), καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές πώλησης βρίσκονται κάτω και από το επίπεδο του κόστους κατασκευής.

Γενικότερα, μια ευρύτερη ομάδα επιχειρηματιών του κλάδου υποστηρίζει πως ακόμη και αν οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα έχουν πέσει σημαντικά (κατά 20%-25%) λόγω της οικονομικής κρίσης, η κατοικία δεν παύει να είναι η καλύτερη επένδυση για το μέσο Έλληνα.
«Δείτε πόσο έχασαν οι κάτοχοι μετοχών και κρατικών ομολόγων, κάντε τις συγκρίσεις με τις απώλειες της οικοδομής και μετά τα λέμε», υποστηρίζουν πολλοί από αυτούς.

Οι ίδιοι κύκλοι όμως δεν μένουν μόνο στο παρελθόν, αλλά αισιοδοξούν και για το μέλλον. «Ελπίζουμε και εμείς πως τα πράγματα στην οικονομία θα αρχίσουν να φτιάχνουν σιγά-σιγά μέσα στο 2013. Ελπίζουμε επίσης πως το νέο φορολογικό καθεστώς στα ακίνητα θα είναι λογικότερο και λιγότερο επαχθές, τουλάχιστον για το μικρό και μεσαίο ιδιοκτήτη.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα, γιατί να μην πιστέψουμε πως οι τιμές των σπιτιών θα πιάσουν μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον το ύψος του κόστους κατασκευής τους, δηλαδή θα αυξηθούν σε σχέση με σήμερα;» αναρωτιούνται.

Αυτή όμως φαίνεται να είναι μόνο η μια πλευρά του νομίσματος. Άλλοι παράγοντες της αγοράς, υποστηρίζουν πως επειδή η πτώση των τιμών στην αγορά των ακινήτων είναι ακόμη περιορισμένη, η ζήτηση και ο όγκος των συναλλαγών παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Βλέπουν λοιπόν περιθώρια νέας υποχώρησης στις τιμές λόγω της χαμηλής απόδοσης ενοικίου (πτωτική τάση ενοικίων) αλλά και των πολύ μεγάλων επισφαλειών που παρατηρούνται στο μέτωπο της είσπραξης των ενοικίων.

Άλλα επιχειρήματά τους είναι πως ο αριθμός των άδειων ακινήτων εξακολουθεί να παραμένει μεγάλος (παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης στην ελληνική οικονομία) και επίσης πως τα επόμενα χρόνια θα δούμε αξιοσημείωτες μετακινήσεις πληθυσμού προς την επαρχία, ή προς νέες περιοχές που ευνοούνται από τους νέους συγκοινωνιακούς άξονες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v