Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 21 2012

Υγεία: Το "ιερό χρήμα" και οι αθέμιτες πρακτικές

Υγεία: Το ιερό χρήμα και οι αθέμιτες πρακτικές
Είναι απόλυτα θεμιτό η κυβέρνηση -εκπροσωπώντας φυσικά το ελληνικό Δημόσιο- να προσπαθεί να μειώσει τις δαπάνες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.

«Πρόκειται για ιερά χρήματα των ασφαλισμένων», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Υγείας κ. Σαλμάς και δεν έχει άδικο (άραγε, όταν επί πολλών προκατόχων του γινόταν πάρτι στις σπατάλες, τα συγκεκριμένα χρήματα δεν ήταν ιερά; Αλλά, ας μην πιάσουμε τώρα το συγκεκριμένο ζήτημα…).

Όμως είναι άλλο πράγμα το Δημόσιο να προσπαθεί να περικόψει δαπάνες και άλλο να χρησιμοποιεί τις πλέον αθέμιτες πρακτικές, που κλονίζουν ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ του κράτους και των πολιτών του.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το ζήτημα του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών.

Το ελληνικό Δημόσιο λοιπόν -μετά από μελέτες μηνών- και προκειμένου να βάλει τάξη στην σπατάλη που επικρατούσε στον τομέα της υγείας, ήρθε και θεσμοθέτησε τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (Κ.Ε.Ν.).

Δηλαδή, καθόρισε (το ίδιο το κράτος) το εύλογο κόστος που μπορεί να ζητά ένα κρατικό νοσοκομείο ή μια ιδιωτική κλινική για κάθε συγκεκριμένη επέμβαση (π.χ. τόσα ευρώ για αφαίρεση χολής) από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Να σημειώσουμε πως με αυτές τις τιμολογήσεις, τα δημόσια νοσοκομεία «μπαίνουν μέσα» και μάλιστα χοντρά…

Με βάση λοιπόν αυτά τα χαμηλότερα νοσήλια, ο ΕΟΠΥΥ υπέγραψε μόλις φέτος, τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Μέχρις εδώ, όλα καλά.

Στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ, δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις που ανέλαβε από το συγκεκριμένο συμβόλαιο, καθώς οφείλει υπόλοιπα πολλών μηνών στις ιδιωτικές κλινικές και εχθές, δήλωσε ξεκάθαρα ...αδυναμία!  

Οι κλινικές έχουν βεβαίως πολλαπλάσια βερεσέδια από τα ταμεία που συνενώθηκαν και δημιούργησαν τον κλάδο υγείας του ΕΟΠΥΥ, λόγω των προ της 1/1/2012 ανοιγμάτων τους.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο ΕΟΠΥΥ καλεί τώρα τις ιδιωτικές κλινικές να ακυρώσουν το τριετές συμβόλαιο που υπέγραψαν προ ολίγων μηνών και να το αντικαταστήσουν με ένα τρίμηνης διάρκειας, όπου ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει τώρα μόνο το 50% του ΚΕΝ στις κλινικές (από το 90% πριν) και μόνο το 40% του ΚΕΝ στα διαγνωστικά κέντρα.

Όσο για το τι θα γίνει μετά την 1/1/2013, θα ακολουθήσει (λέει ο ΕΟΠΥΥ) νέος διάλογος…

Με ανάλογα κομπογιαννίτικο τρόπο επιτυγχάνεται σε σημαντικό βαθμό και η φετινή μείωση των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων.

Για όσο χρονικό διάστημα, τα φαρμακεία δεν εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους, οι τελευταίοι καταβάλλουν το αντίτιμο των φαρμάκων τοις μετρητοίς και έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν τα παραστατικά στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να λάβουν τα χρήματά τους πίσω (μείον τη συμμετοχή του ασφαλισμένου).

Στην πράξη όμως, λίγοι ασφαλισμένοι απευθύνονται στον ΕΟΠΥΥ (ιδίως για τα μικρότερα ποσά) για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, λόγω της απαιτούμενης γραφειοκρατίας (μισό μεροκάματο χαμένο) και δεύτερον γιατί όσοι τα υπέβαλαν, περιμένουν μήνες και μήνες χωρίς να έχουν πάρουν πίσω τα χρήματά τους...

Για όσο επίσης διάστημα οι συνεργαζόμενοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν δέχονται τους ασφαλισμένους, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν τοις μετρητοίς τους γιατρούς, χωρίς να απευθύνονται στον Οργανισμό για την είσπραξη χρημάτων.

Έτσι, ξέρουμε κι εμείς να κάνουμε εξοικονομήσεις…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v