Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 20 2012

ΟΠΑΠ & «σούσουρο» περί προνομιακής πληροφόρησης

ΟΠΑΠ & «σούσουρο» περί προνομιακής πληροφόρησης
«Σούσουρο» στην αγορά έχει προκαλέσει η επιβεβαίωση των πληροφοριών που ήθελαν τον ΟΠΑΠ να …υποκύπτει τελικά πλήρως σε καθεστώς φορολόγησης 30%.

Το γεγονός ότι οι σχετικές πληροφορίες διέρρευσαν σε μικρή μερίδα του τύπου αρκετά πριν την λήψη της απόφασης και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο, (παρά τις προσπάθειες για εκ των υστέρων… «μάζεμα») αποτελεί τη μία όψη του νομίσματος.

Η άλλη όψη αφορά μια έκθεση του τμήματος ανάλυσης της Alpha Finance, με ημερομηνία 5 Σεπτεμβρίου, στην οποία ο αναλυτής μεταξύ άλλων, "υποθέτει" (assume) μια τέτοια εξέλιξη, υποβιβάζοντας τον ΟΠΑΠ σε neutral με μείωση της τιμής στόχου.

Και δικαιώθηκε.

Eιδικότερα στην πρώτη σελίδα της έκθεσης, που αναγράφεται και το βασικό σενάριο, ο αναλυτής μειώνει την τιμή-στόχο στα 7,2 ευρώ και υποβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ σε neutral. Παράλληλα προβλέπει την επιβολή κοινού φόρου σε όλα παιχνίδια του Οργανισμού από το 2013.

Σημειώνεται ότι σε ορισμένα εσωτερικά σημεία της έκθεσης ο αναλυτής εκτιμά ότι θα επιβληθεί φόρος 30% στον ΟΠΑΠ (Grey Scenario), ενώ σε άλλα σημεία δεν υιοθετεί αυτή την πρόβλεψη για την φορολογία.

Ωστόσο, το γεγονός ότι τόσο ο νυν διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γ. Εμίρης όσο και ανώτερο στέλεχος του ίδιου οργανισμού, που είναι πλέον και μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του ΟΠΑΠ, ο Κ. Φουλίδης, προέρχονται από την Alpha Bank, με ειδίκευση στην επενδυτική τραπεζική, έχει βάλει «φωτιά» στις κακές γλώσσες της αγοράς, με κατηγορίες περί «προνομιακής πληροφόρησης» και σκληρά δημοσιεύματα, που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν τα όρια, σε διάφορα blogs.

Εμείς δεν ασπαζόμαστε με ελαφρότητα τέτοιου είδους κατηγορίες, που μπορούν να θίξουν υπολήψεις χτισμένες με κόπο επί σειρά ετών.

Ωστόσο είναι ηλίου φαεινότερο πως όταν ορισμένα πρόσωπα εμπλέκονται με διάφορες ιδιότητες, θα προκύψουν στην αγορά «κατηγορίες» για σύγκρουση συμφερόντων, καθόσον ειδικά στην Ελλάδα, αλλά όχι μόνον σε αυτή όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία, το «σινικό τείχος» (παράφραση του αγγλοσαξωνικού Chinese Walls) γκρεμίζεται πολλές φορές με μεγάλη ευκολία.

Ειδικά δε για το ανώτερο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Φουλίδη, που είναι πλέον και μη εκτελεστικό μέλος του ΟΠΑΠ, οφείλουμε να ρωτήσουμε ποια είναι η σχέση του σήμερα με την Alpha Bank, διότι ορισμένοι -πιθανότατα κακοπροαίρετοι- διατείνονται ότι βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ με…απόσπαση ή κάποιας μορφής “leave of absence”.

Και η αλήθεια είναι ότι το βιογραφικό που ανήρτησε ο ΟΠΑΠ, ουδόλως ξεκαθαρίζει το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v