Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 26 2005

Η Δάιος και τα καταστήματα των... 4,43 δισ. δρχ.!

Να λοιπόν που ”μάθαμε” τι ήταν αυτό το ”περιουσιακό στοιχείο” που θα αγοράσει η εισηγμένη εταιρία ΔΑΪΟΣ από ”μέλος του διοικητικού της συμβουλίου”.

Όπως εδέησε τελικά –κατόπιν των οχλήσεών μας υποθέτουμε- να ενημερώσει επίσημα το επενδυτικό κοινό, πρόκειται για καταστήματα σε ακίνητο ιδιοκτησίας της εταιρίας (πλην των καταστημάτων) στη Θεσσαλονίκη, για τα οποία η εταιρία θα καταβάλει στο βασικό της μέτοχο ΚΑΙ πρόεδρο ΚΑΙ διευθύνοντα σύμβουλό της (!) κ. Αστέριο Δάιο το… ευτελές τίμημα των 13 εκατ. ευρώ ”πλέον εξόδων”!!! (σ.σ. ελπίζουμε να είναι ιδιαιτέρως... πολυάριθμα αυτά τα καταστήματα).

Η καλή εταιρία μας ενημέρωσε ακόμη ότι η απόφαση εγκρίθηκε από την έκτακτη γενική συνέλευση ”με την ομόφωνη έγκριση του 81,5%”, το οποίο ποσοστό όμως, όπως μάλιστα τονίζεται στην ανακοίνωση... ”ανήκει στην οικογένεια του κ. Αστέριου Δάιου”.

Εμείς δεν θα μείνουμε στο τι ενέκρινε και τι όχι αυτή η άκρως… οικογενειακή συνέλευση, αλλά θα περάσουμε σε νέα συγκεκριμένα ερωτήματα:

-Πόσο είχε κοστίσει στην εταιρία η αγορά του ακινήτου και πόσο στον ίδιο τον κ. Αστέριο Δάιο η αγορά των καταστημάτων;

-Ποιος έκανε την αποτίμηση με βάση την οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί τώρα η συναλλαγή;

-Με δεδομένο ότι η εταιρία στο 9μηνο εμφάνιζε ταμείο 531.000€ (από 1.657.607€ στο 9μηνο του 2003) και χρεόγραφα 4,23 εκατ. ευρώ (έναντι 8,5 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2003), πώς ακριβώς θα χρηματοδοτηθεί η εξαγορά των καταστημάτων προς όφελος του βασικού μετόχου ΚΑΙ προέδρου ΚΑΙ διευθύνοντος συμβούλου;

Στο 9μηνο του 2003 η ΔΑΪΟΣ είχε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 2,9 εκατ. ευρώ. Στο 9μηνο του 2004 είχε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 15,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος και τα κέρδη του 2004 ήταν στα ίδια επίπεδα με το 2003. Τι υποχρεώσεις θα αποκτήσει εφεξής η εταιρία; Σημειωτέον δε ότι τα ίδια κεφάλαιά της είναι στην περιοχή των 20 εκατ. ευρώ, άρα η συγκεκριμένη συναλλαγή είναι εξαιρετικά μεγάλης αξίας για το μέγεθός της.

-Ποια θα είναι εν τέλει η απόδοση αυτών των καταστημάτων σε σύγκριση με το κόστος της αγοράς τους (συν το πιθανό κόστος χρηματοδότησης αυτής);

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v