Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 2 2012

Πολυπράγμων Eφοπλιστής, Forthnet και «κρυφή αξία»

Πολυπράγμων Eφοπλιστής, Forthnet και «κρυφή αξία»
Πολυπράγμων εφοπλιστής -που απασχολεί… ποικιλοτρόπως την επικαιρότητα- ενδιαφέρεται σφόδρα να κάνει επεισοδιακή σφήνα στη Forthnet, λένε οι έγκυρες πληροφορίες της στήλης.

Για τον λόγο αυτόν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Ολλανδούς που κατέχουν ισχυρό (της τάξεως του 26%) πλην όμως μειοψηφικό ποσοστό στην εισηγμένη εταιρία. Και προσφέρει, όπως λένε άσπονδοι… φίλοι του, πολύ υψηλό premium.

Το εγχείρημα δεν είναι απλό, προσφέρεται όμως για υπεραποδόσεις, σύμφωνα με το «story» της υπόθεσης, που έχει ως εξής:

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της Forthnet σήμερα έχει να κάνει με τους… μετόχους της. Οι Άραβες κατέχουν ποσοστό άνω του 40%, όμως επειδή λόγω της διεθνούς κρίσης κάηκαν στον χυλό τώρα… φυσάνε και το γιαούρτι.

Έτσι, ενώ τελικά όλοι οι σημαντικοί μέτοχοι υπερψήφισαν τον Αύγουστο αύξηση κεφαλαίων ύψους έως 30 εκατ. ευρώ, οι μεν Άραβες δείχνουν να κωλυσιεργούν, οι δε Ολλανδοί συμμέτοχοί τους δεν προτίθενται να συμμετάσχουν, θέλοντας να φύγουν τελείως από την αφιλόξενη επενδυτικά Ελλάδα, επηρεασμένοι μάλλον και από τη διαφαινόμενη διαφορά «επενδυτικής νοοτροπίας» με τους Άραβες.

Αυτή η κατάσταση, όμως, δημιουργεί ένταση στις σχέσεις της εταιρίας με τους τραπεζίτες δανειστές. Οι τελευταίοι, βλέποντας τη βελτίωση που συντελείται το τελευταίο έτος στην πορεία των οικονομικών στοιχείων (με έμφαση στη λειτουργική κερδοφορία και στη ρευστότητα), έχουν όλη την καλή διάθεση να στηρίξουν όσο χρειάζεται την εταιρία, αρκεί όμως να τη στηρίζουν και οι… μέτοχοι!

Κατέχοντας το 26% σε αυτήν τη συγκυρία, οι Ολλανδοί θα μπορούσαν θεωρητικά να πιέσουν πολύ έντονα τον βασικό μέτοχο, αλλά δεν το κάνουν.

Κάπως έτσι, λένε οι πληροφορίες, διέκρινε την «ευκαιρία» ο εφοπλιστής μας, που δεν έχει τέτοιους... ενδοιασμούς όταν προκύπτει θέμα σοβαρών και μάλλον «γρήγορων» αποδόσεων.

Πού βρίσκεται η ευκαιρία; Στην «κρυφή αξία» της εταιρίας, που πέραν του σεβαστού μεριδίου αγοράς στην τηλεφωνία και στο Internet διαθέτει και το... όπλο της NOVA.

Ό,τι σημαίνει το τελευταίο από πλευράς υφιστάμενου πελατολογίου και διείσδυσης στην αγορά, ιδίως δε στην αγορά της αθλητικής θέασης (όπου η εταιρία κατέχει τα σημαντικότερα δικαιώματα έως και το καλοκαίρι του 2015), εν όψει και της δρομολογημένης απελευθέρωσης του τζόγου.

Πέραν αυτών, όμως, υπάρχουν και οι προβλέψεις για άνοδο στη διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, λόγω της ολοένα και χαμηλότερης ποιότητας των καναλιών ελεύθερης θέασης (για τους γνωστούς οικονομικούς λόγους) αλλά και της αυξανόμενης τάσης για «οικιακή διασκέδαση» που φέρνει… υποχρεωτικά η συνεχιζόμενη κρίση.

Τελευταίος, αλλά όχι και λιγότερο σημαντικός παράγοντας είναι ότι κρυφή αξία υπάρχει και στον σημαντικό ρόλο που κατά τεκμήριο θα παίξει η εταιρία στον αναπόφευκτο γύρο συνενώσεων που αργά ή γρήγορα (μάλλον γρήγορα, όπως εξελίσσεται η κατάσταση) θα λάβει χώρα στα telecoms.

Γι' αυτό κι ένα ερώτημα που θέτουμε εμείς είναι αν ο εφοπλιστής κινείται απλώς και μόνο για ίδιο συμφέρον, ή έχει και κρυφή… ουρά!

ΥΓ.: Πάντως, οι τραπεζίτες δεν έχουν χαρεί όσο θα περίμενε κάποιος από την ανάμιξή του. Ίσως επειδή η αίσθηση της αγοράς για το πώς αντιλαμβάνεται το «αμοιβαίο όφελος» δεν είναι και η… καλύτερη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v