Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 16 2012

Οι επενδύσεις και τα... "αιτήματα" των δήμων

Οι επενδύσεις και τα... αιτήματα των δήμων
Κομβικής σημασίας είναι ο ρόλος των ΟΤΑ στις επενδύσεις. Διαχειρίζονται τεράστιους πόρους από τα κοινοτικά κονδύλια και αν κάνουν καλά τη δουλειά τους μπορούν να δώσουν σημαντικές ανάσες, ειδικά στην περιφέρεια που υποφέρει από ανεργία. Λειτουργεί το σύστημα; Μια απάντηση δίνει η παρακάτω ιστορία:

«Ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε». Την παροιμία αυτή θυμίζουν τα αιτήματα που έθεσαν στον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιάννη Πουσαίος και ο δήμαρχος Ερμούπολης Σύρου Γιάννης Δεκαβάλας, αναφορικά με την κατασκευή μεγάλου αιολικού πάρκου στη Γυάρο.

Τις σχετικές άδειες έλαβαν πρόσφατα η Τέρνα Ενεργειακή και η Ελλάκτωρ, για συνολικά 206 μεγαβάτ, με την πρώτη να αντιπροσωπεύει τα 147 μεγαβάτ.

Τα αιτήματα λοιπόν έχουν να κάνουν με την εξασφάλιση αντισταθμιστικών μέτρων για τις τοπικές κοινωνίες, πέραν του θεσμοθετημένου τέλους υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για παράδειγμα, κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό από ντόπιους. Και επειδή ευτυχώς η Γυάρος είναι ακατοίκητη από Συριανούς. Επίσης, συμμετοχή τοπικών εταιρειών στα έργα κατασκευής, αποκατάσταση των κτιρίων (όπου διέμεναν πολιτικοί εξόριστοι μέχρι και το 1974) και εγκατάσταση της έδρας της εταιρείας στη Σύρο.

Εμείς πιστεύουμε ότι τα αιτήματα θα μπορούσε να τα συζητήσει οποιαδήποτε εταιρεία θα ξεκινούσε μία επένδυση 400 εκατ., όπως αυτή της Γυάρου. Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή το πρόβλημα στην υλοποίηση παρόμοιων επενδύσεων δεν είναι ούτε οι τεχνικές δυσκολίες, ούτε και η ικανοποίηση τοπικών αιτημάτων.

Το πρόβλημα έχει να κάνει με την αδυναμία χρηματοδότησής τους.

Ακόμη και στις περιπτώσεις των ΑΠΕ, όπου, θεωρητικά τουλάχιστον, ισχύουν εξασφαλισμένες αποδόσεις σε βάθος 25ετίας, οι τράπεζες δεν ανοίγουν γραμμές χρηματοδότησης.

Είτε λόγω έλλειψης ρευστότητας, είτε επειδή θεωρούν αφερέγγυο τον αντισυμβαλλόμενο του επενδυτή, που δεν είναι άλλος από το Δημόσιο.

Έτσι, οι κύριοι δήμαρχοι και οι αντιπεριφερειάρχες ας παρακαλούν καλύτερα να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να μπορούν να δίνουν δάνεια και να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας του λογαριασμού ΑΠΕ, που διασφαλίζει την πληρωμή της παραγωγής.

Μετά μπορούν να θέτουν και άλλα αιτήματα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v