Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 11 2012

ΔΕΗ: One stop shop για οφειλές προς το Δημόσιο

ΔΕΗ: One stop shop για οφειλές προς το Δημόσιο
Το ότι η ΔΕΗ λειτουργεί ως εισπράκτορας του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα το ξέρουμε και δυστυχώς τις επιπτώσεις τις υφίσταται και η ίδια η επιχείρηση.

Το ότι, όμως, η ΔΕΗ υποκαθιστά το Δημόσιο για τις εισπράξεις οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία το μαθαίνουμε με αφορμή διαμαρτυρία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Όταν λέμε ΔΕΗ εννοούμε πλέον μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο που λειτουργεί ή θα έπρεπε να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και κυρίως συμμετέχει στον ανταγωνισμό.

Ε, λοιπόν, η εταιρεία αυτή, όταν πρόκειται να καταβάλει πληρωμές στο πλαίσιο συμβάσεων εκτέλεσης έργων ζητά αποδεικτικό ενημερότητας για χρέη προς το Δημόσιο και για οφειλές προς το ΙΚΑ, ενώ παρακρατά και τυχόν χρηματικά ποσά που αφορούν ρυθμίσεις.

Η υποχρέωση αυτή, που ουσιαστικά εξομοιώνει τη ΔΕΗ με το Δημόσιο, όπως είναι φυσικό αφαιρεί από τις επιχειρήσεις την απαραίτητη ρευστότητα για την υλοποίηση των έργων που έχουν αναλάβει ως προμηθευτές της ΔΕΗ.

Αυτό βεβαίως δεν είναι το μοναδικό που υφίστανται οι προμηθευτές της ΔΕΗ.

Πέρα από την παρακράτηση οφειλών προς το Δημόσιο και ταμεία, προκειμένου να λάβουν εγγυητικές συμμετοχής και καλής εκτέλεσης οι προμηθευτές, είναι υποχρεωμένοι να δεσμεύσουν μετρητά, αφού οι τράπεζες δεν αναγνωρίζουν τις συμβάσεις.

Το κερασάκι βέβαια σε όλα αυτά έχει σχέση με τη συγκυρία και τα προβλήματα ρευστότητας της ΔΕΗ. Οι πιστοποιήσεις των έργων προκειμένου να παραληφθούν γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις διαδικασίες των τελικών πληρωμών, που χαρακτηρίζονται από γραφειοκρατία και τεράστιες καθυστερήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v