Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 10 2012

Δάνεια:Οι υποσχόμενοι κλάδοι πληρώνουν το μάρμαρο

Δάνεια:Οι υποσχόμενοι κλάδοι πληρώνουν το μάρμαρο
Το μεγάλο πρόβλημα της ελλιπούς ρευστότητας στην οικονομία είναι γνωστό σε όλους.

Όπως εδώ και μήνες έχουμε αναφέρει, από τα τέλη του 2011 έως και σήμερα οι τράπεζες ρουφάνε από την πραγματική οικονομία πάνω από 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα (αποπληρωμές δανείων μείον νέες χορηγήσεις). Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 1,43 δισ. τον Ιούλιο και κατά 1,05 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Μέχρις εδώ, τα πράγματα είναι λίγο-πολύ γνωστά και έχουν προβληματίσει τους πάντες.

Ωστόσο, η κατάσταση δείχνει ακόμη χειρότερη αν κάποιος προχωρήσει σε πιο αναλυτική εξέταση των δεδομένων. Από μια τέτοια εξέταση λοιπόν προκύπτουν τα εξής:

Πρώτον, η πιστωτική επέκταση είναι περισσότερο έντονη στις επιχειρήσεις σε σχέση με τα νοικοκυριά. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο «ρουφήχτηκαν» 347 εκατ. ευρώ από τα δάνεια των νοικοκυριών και πολύ περισσότερα εκατ. ευρώ από τα επιχειρηματικά δάνεια.

Άρα, όσοι μιλούν για την προτεραιότητα που πρέπει να έχει ο δανεισμός των επιχειρήσεων έναντι των νοικοκυριών, με στόχο τη διατήρηση της παραγωγής και των θέσεων εργασίας, δεν βλέπουν να δικαιώνονται στην πράξη.

Και για να μη θεωρηθεί πως η περιγραφόμενη κατάσταση αφορά συγκυριακά τον Αύγουστο, θα συγκρίνουμε τις μεταβολές των υπολοίπων των τραπεζικών δανείων του Αυγούστου 2012 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011.

Από τη σύγκριση αυτή, λοιπόν, προκύπτει πως το υπόλοιπο των δανείων προς τα νοικοκυριά μειώθηκε κατά 4,2%, όταν η μείωση για τους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν μεγαλύτερη (-4,7%) και για τις επιχειρήσεις ακόμη μεγαλύτερη (-5,3%)!

Και δεύτερον, η μεγαλύτερη μείωση δανεισμού παρατηρείται (και) σε πολλούς κλάδους που θεωρητικά τουλάχιστον -όπως δηλώνουν οι οικονομικοί παράγοντες και το σύνολο όλων των πολιτικών κομμάτων- θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ενώ λοιπόν όλοι μιλάνε για την ανάγκη τόνωσης της αγροτικής παραγωγής, η πτώση των δανείων στη γεωργία το τελευταίο δωδεκάμηνο είναι περίπου 50% μεγαλύτερη του μέσου όρου των επιχειρήσεων (-5,3% στο σύνολο των επιχειρήσεων, -8,4% στον γεωργικό τομέα)!

Όλοι υποστηρίζουν πως πρέπει να γίνουμε παραγωγική οικονομία, ωστόσο η πτώση των δανείων στη βιομηχανία (-5,3%) δεν είναι ούτε καν μία μονάδα μικρότερη από τον μέσο όρο των επιχειρήσεων.

Πτωτικά επίσης κινήθηκε και ο δανεισμός προς τις άλλες δύο ατμομηχανές της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό (-0,2%) και τη ναυτιλία (-2,8%)…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v