Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 17 2012

Τρεις στην αφετηρία της κούρσας για το Τ.Τ.

Τρεις στην αφετηρία της κούρσας για το Τ.Τ.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουν οι τρεις συστημικές τράπεζες, Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς, τη δρομολόγηση της πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Μαθαίνουμε πως όταν η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ξεκινήσουν τις επαφές για την πώληση του υγιούς τμήματος του Τ.Τ., ΚΑΙ οι τρεις τραπεζικοί όμιλοι θα επιδείξουν ενδιαφέρον.

«Ένα καθαρό Τ.Τ., χωρίς ζημίες και με εγγυημένες κεφαλαιακές ανάγκες αποτελεί πρόκληση για όλους», ανέφερε γνωστός τραπεζίτης στο Euro2day.

Και αυτό γιατί η «εξαγορά» και η απορρόφηση του υγιούς χαρτοφυλακίου του Ταμιευτηρίου ενέχει, όπως έδειξε και η περίπτωση της ΑΤΕ, σειρά πλεονεκτήματα.

Αρχικά, σε επίπεδο ρευστότητας καθώς το ΤΧΣ και το ΤΕΚΕ θα καλύψουν το funding gap του υγιούς τμήματος. Ταυτόχρονα το Τ.Τ. διαθέτει καταθέσεις περίπου 10 δισ. ευρώ, με μέσο κόστος αρκετά χαμηλότερο από αυτό της αγοράς.

Όφελος όμως θα υπάρξει, έμμεσα, και σε επίπεδο κεφαλαίων, καθώς λόγω της διάσπασης τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μείνουν στην bad bank, οι προβλέψεις, όμως, στο σύνολό τους θα μεταβιβαστούν στην good bank.

Λύση μπορεί να βρεθεί και για το ακανθώδες θέμα του υφιστάμενου προσωπικού του Τ.Τ. Ακούμε ότι υπάρχει διάταξη που μπορεί να λειτουργήσει ως by-pass μείωσης του προσωπικού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου χωρίς να υπάρξουν απολύσεις.

Διάταξη που πέρασε επί υπουργίας Χρ. Βερελή και ορίζει ότι περίπου 700 υπάλληλοι του Τ.Τ. είναι «γενικοί δημόσιοι υπάλληλοι».

Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να μετακληθούν στον δημόσιο τομέα...
 
Υπομονή, λοιπόν, μέχρι να φανεί «λευκός καπνός» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για τη διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v