Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 3 2005

XA-XAK ή πώς γίνεται ”η τρίχα… τριχιά”!!!

Για όσους είδαν κάποια δημοσιεύματα που ήθελαν το ΧΑ να ”ενώνεται εις σάρκα μίαν” με το Χρηματιστήριο της Κύπρου, ο Χαμαιλέων αισθάνεται υποχρεωμένος να ξεκαθαρίσει λίγο τα πράγματα για να μην κάνουμε ”την τρίχα τριχιά”!

Πρώτον, πρόκειται για συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια. Δεύτερον το Δ.Σ. του ΧΑΚ έλαβε μια πολύ συγκεκριμένη απόφαση. Να εγκαταστήσει και να χρησιμοποιεί το σύστημα ΟΑΣΗΣ που χρησιμοποιείται στη Σοφοκλέους. Από την άλλη πλευρά η εκκαθάριση ΔΕΝ θα είναι κοινή, αλλά θα χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικά –συνεργαζόμενα– συστήματα κι ενδεχομένως να υπάρχουν τα ίδια credit limits.

Εξυπακούεται βεβαίως ότι με τον τρόπο αυτό μειώνεται το κόστος λειτουργίας τόσο για το ΧΑ (αφού τα σταθερά κόστη του ΟΑΣΗΣ θα επιμερίζονται και στο ΧΑΚ) όσο και για το ΧΑΚ (που θα πληρώνει λιγότερα απ’ ό,τι πλήρωνε για το σύστημα που τώρα διαθέτει).

Επίσης θα είναι πλέον μηδενικό το ”τεχνολογικό” κόστος για trading στην αγορά της Κύπρου των μελών του ΧΑ και ομοίως για την αγορά των Αθηνών στα μέλη του ΧΑΚ.

Ένα ερώτημα είναι πόσα μέλη του ΧΑ θα θελήσουν να αποκτήσουν ”καρέκλα” στο ΧΑΚ και –το κυριότερο- πόσα μέλη του ΧΑΚ θα έρθουν αυτόνομα στη Σοφοκλέους, με δεδομένο το σοβαρότατο ύψος των κεφαλαίων που ζητά από κάθε μέλος του ΧΑ το Συνεγγυητικό!

Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι θα υπάρξουν συνεργασίες παρά αυτόνομες κινήσεις από τη μία στην άλλη αγορά.

Πότε –ελπίζεται- ότι θα έχουν υλοποιηθεί αυτά; Μέχρι το Σεπτέμβριο, λένε οι γνωρίζοντες, αν όλα πάνε καλά.

Έτσι, μην περιμένετε να δείτε τώρα κοντά ενιαίους κλάδους μετοχών, μία οθόνη και ”συγχωνεύσεις” μεταξύ των εταιριών. Όλα αυτά ανήκουν στο μέλλον, σύμφωνα και με τους πιο ένθερμους υποστηρικτές ενός τέτοιου εγχειρήματος, οι οποίοι πάντως βλέπουν αυτό που ξεκινά να γίνει -την ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα- ως το πρώτο βήμα για τον μεγάλο ”σκοπό”.

ΥΓ.: Πάντως η συνεργασία του ΧΑ με το ΧΑΚ έχει κι ένα παράπλευρο θετικό αποτέλεσμα. Ως τώρα σε διάφορες χώρες της περιοχής μας στις οποίες προσπαθούσε το ΧΑ να επεκταθεί με συνεργασίες, ακουγόταν η ερώτηση ”αν είστε καλοί γιατί δεν σας έχουν προτιμήσει οι Κύπριοι που είναι και… αδέλφια σας;” Ε αυτό το ερώτημα θα πάψει τώρα να υπάρχει!!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v