Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 6 2012

Φωτοβολταϊκά:Ανέκδοτο οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Φωτοβολταϊκά:Ανέκδοτο οι επενδύσεις στην Ελλάδα
Η φράση «επένδυση στην Ελλάδα» τείνει να καταστεί το συντομότερο ανέκδοτο, μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις για επιβολή εισφοράς επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών.

Εν μια νυκτί άλλαξε άρδην όρους και προϋποθέσεις υλοποίησης μεγάλων επενδύσεων, με βάση τους οποίους το ίδιο το Δημόσιο είχε συμβληθεί με τους επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά και γενικότερα τις ΑΠΕ, κανείς δεν παραγνωρίζει το πραγματικό γεγονός ότι η μεγάλη διείσδυσή τους έχει προκαλέσει τεράστια ελλείμματα στον λογαριασμό από τον οποίο πληρώνονται.

Ωστόσο, πριν από οποιοδήποτε μέτρο, το οποίο θα προκαλέσει όχι μόνο αναστολή προγραμματισμένων επενδύσεων, αλλά και κύμα φυγής όσων σχεδίαζαν επενδύσεις, δεν θα έπρεπε να μετρηθεί η συμμετοχή του κάθε παράγοντα που επιβαρύνει υπέρμετρα τον λογαριασμό ΑΠΕ;

Για παράδειγμα, είναι άμοιρο ευθυνών το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς, οι στρεβλώσεις της και οι πολύ χαμηλές τιμές της κιλοβατώρας στη χονδρική τιμή;

Έστω όμως και ότι είναι δύσκολο να αλλάξουν άμεσα οι κανόνες αυτοί, ενώ η τρόικα πιέζει για μείωση του ελλείμματος κατά 300 εκατ. μέχρι το τέλος του 2013. Δεν θα μπορούσε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα να υπάρξει συμφωνία για μείωση του ελλείμματος ή ακόμη και για μηδενισμό του σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;

Όπως τονίζουν στον ΧΑΜ άνθρωποι της αγοράς, αντί για συντελεστές φορολόγησης 25% - 35% επί 2 χρόνια, θα μπορούσε να ισχύσει συντελεστής 10% για 5 χρόνια και ακόμη μικρότερος για τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ. Επιπλέον, έναντι της εισφοράς αυτής που οδεύει στον λογαριασμό ΑΣΠΕ, τουλάχιστον θα μπορούσε να προβλεφθεί μείωση των συντελεστών επί των κερδών των επιχειρήσεων ΑΠΕ (αιολικά, υδροηλεκτρικά). Ή ακόμη παράταση των συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για 5 χρόνια.

Θα φαινόταν δηλαδή ότι επιχειρείται λύση ενός προβλήματος που αναγνωρίζουν όλοι, χωρίς όμως να διαταραχθεί το επενδυτικό περιβάλλον, χωρίς να ακυρώνονται επενδύσεις και χωρίς να τίθεται εν αμφιβόλω η βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων με χιλιάδες εργαζομένους.

Τα γράφουμε αυτά όχι επειδή πιστεύουμε ότι θα αλλάξει τίποτε, αλλά τουλάχιστον για να ακουστούν και οι απόψεις ανθρώπων που θέλησαν να επενδύσουν στην Ελλάδα και πίστεψαν ότι το ελληνικό κράτος έχει "λόγο".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v