Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 14 2012

Το "μπρα ντε φερ" Μόσχας - Σόφιας για το αέριο

Το μπρα ντε φερ Μόσχας - Σόφιας για το αέριο
Πόλεμος νεύρων μεταξύ της Ρωσίας και της Βουλγαρίας βρίσκεται σε εξέλιξη για τον αγωγό South Stream και τη νέα σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου.

Όπως μαθαίνει ο ΧΑΜ, ενώ έφτασε η 15η Νοεμβρίου όπου θα υπογραφεί η συμφωνία για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού στο βουλγαρικό έδαφος, η βουλγαρική πλευρά εμμένει συνδέοντας την υλοποίηση του αγωγού με απαίτηση για καλύτερες τιμές στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Η Ρωσική Gazprom ανακοίνωσε επίσης ότι στις 7 Δεκεμβρίου ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα εγκαινιάσει τα έργα κατασκευής του αγωγού στην Ανάπα, προσκαλώντας στην τελετή τους αρχηγούς κρατών από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός.

Αν πιστέψουμε τον Βούλγαρο κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας αγνόησε(!!!) την πρόσκληση ως δείγμα της δυσαρέσκειάς του απέναντι στην τακτική της «ρωσικής αρκούδας», με δηλώσεις του τύπου ότι «στο πρόγραμμα του Μπόικο Μπορίσοφ δεν προβλέπεται ταξίδι στη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους».

«Καπάκι» ήρθε και χθεσινή δήλωση του Αλεξέι Μίλερ, αφεντικού της Gazprom και έμπιστου του Πούτιν, ότι οι συμφωνίες με τη Βουλγαρία για την τιμή του φυσικού αερίου και την κατασκευή του αγωγού σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται.

Έτσι το θρίλερ που εξελίσσεται μεταξύ της Σόφιας και της Μόσχας θα διαρκέσει μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ποιος θα βγει κερδισμένος; Σίγουρα και οι δύο. Αν ο Μπορίσοφ ζητά έκπτωση τιμής 20% και οι Ρώσοι δίνουν 15%, το όφελος για τη χώρα του θα είναι μεγάλο. Ακόμη πιο πολύ θα ωφεληθεί και με την κατασκευή του αγωγού. Έτσι, πιέζει όσο γίνεται για να μεγιστοποιήσει το όφελος.

Με λίγα λόγια, ο εκρηκτικός Βούλγαρος πρωθυπουργός εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα πλεονεκτήματα που του προσφέρει η γεωγραφική θέση της χώρας του.

Χωρίς τη συμμετοχή της, αγωγός South Stream δεν κατασκευάζεται. Αν η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Ρουμανίας ως σημείο όπου θα καταλήξει ο υποθαλάσσιος αγωγός, θα πρέπει να συμφωνήσει με την Ουκρανία για τη χρήση της ΑΟΖ, κάτι που δεν συζητείται υπό τις παρούσες συνθήκες, αφού ο South Stream, κόστους άνω των 15 δισ. ευρώ, κατασκευάζεται για να πάψει να εξαρτάται η διοχέτευση ρωσικού αερίου στην Ευρώπη από τις διαθέσεις της Ουκρανίας...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v