Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 15 2012

Σφηνάκια για S&B και ΔΕΠΑ

Σφηνάκια για S&B και ΔΕΠΑ
S&B: Αρνητική έκπληξη ένιωσαν όσοι μέτοχοι της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά διάβασαν «στα πεταχτά» τη λογιστική κατάσταση εννεαμήνου.

Και αυτό γιατί η πολύ μεγάλη αύξηση κερδών του εξαμήνου μετατράπηκε σε μείωση κερδών στο εννεάμηνο (από 18,17 σε 15,96 εκατ. ευρώ). Μάλιστα, τα κέρδη του τρίτου τριμήνου περιορίστηκαν μόλις στα 144 χιλιάδες ευρώ, έναντι 7,79 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Μια δεύτερη ματιά στα αποτελέσματα δείχνει πως η σαφέστατη αυτή επιδείνωση το τρίτο φετινό τρίμηνο δεν οφείλεται σε λειτουργικό, αλλά σε «λογιστικό» λόγο.

Συγκεκριμένα, ενώ οι αποσβέσεις στο εξάμηνο είχαν λογιστεί σε 9,4 εκατ. ευρώ, οι αποσβέσεις του εννεαμήνου εκτινάχθηκαν στα 21,9 εκατ. ευρώ. Ενώ δηλαδή θα έπρεπε να αυξηθούν κατά περίπου 50%, αυτές υπερδιπλασιάστηκαν!

Ο λόγος; Ο εισηγμένος όμιλος -με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα- δεν ενέγραφε αποσβέσεις για τις εγκαταστάσεις των Βωξιτών Παρνασσού, λόγω του ότι είχε υπογράψει προσύμφωνο πώλησης στον όμιλο Μυτιληναίου.

Επειδή τελικά το deal δεν προχώρησε, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ενέγραψε στις λογιστικές καταστάσεις του τρίτου τριμήνου τις αποσβέσεις εννέα μηνών για τους Βωξίτες Παρνασσού.

ΔΕΠΑ: Περίεργα πράγματα ακούγονται τελευταία για τον όμιλο της ΔΕΠΑ. Τα μεταφέρουμε χωρίς να μπορούμε μέχρι στιγμής να τα αξιολογήσουμε πλήρως. Ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν δεδομένη η απόφαση για διατήρηση της σημερινής διοίκησης, εν όψει ιδιωτικοποίησης, εχθές ήταν έντονη η φημολογία περί επικείμενων αλλαγών στις κορυφαίες θέσεις.

Μάλιστα ακούγονταν και ονόματα υποψήφιων.

Το πιο περίεργο πάντως ήταν ότι η φημολογία αυτή συνοδευόταν και από άλλη, που αναφερόταν στην πιθανότητα ματαίωσης του διαγωνισμού.

Καταλαβαίνουμε ότι το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, ιδίως όταν οι επιλογές θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες και θα σηματοδοτήσουν γενικότερους προσανατολισμούς. Να παρατηρήσουμε όμως ότι η αναβολή, πάγωμα, ματαίωση του διαγωνισμού, ή όπως αλλιώς αποκληθεί, θα έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v