Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 3 2012

Αυτόνομο ΤΤ θέλει η κυβέρνηση, μπλόκο από τρόικα

Αυτόνομο ΤΤ θέλει η κυβέρνηση, μπλόκο από τρόικα
Το ενδεχόμενο διάσπασης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και εν συνεχεία διατήρησής του ως αυτόνομου τραπεζικού ιδρύματος εξετάζει, όπως ακούμε, η κυβέρνηση.

Τις τελευταίες ημέρες, κυβερνητικά αλλά και κομματικά στελέχη της Ν.Δ. μοιράζουν υποσχέσεις σε εργαζόμενους του Ταμιευτηρίου ότι προωθείται λύση αλά Proton.

Δηλαδή, να διαχωριστούν τα υγιή στοιχεία ενεργητικού και να σχηματιστεί ένα νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το οποίο θα ανακεφαλαιοποιηθεί από το Τ.Χ.Σ., με το υφιστάμενο νομικό πρόσωπο να τίθεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Αν υιοθετηθεί η παραπάνω άποψη, η κυβέρνηση θα αποφύγει τον σκόπελο των πολιτικών, και όχι μόνο, αντιδράσεων από τη διάσπαση και πώληση των υγιών στοιχείων ενεργητικού του Τ.Τ. σε άλλη τράπεζα.

Ταυτόχρονα, θα περιορίσει τις ανησυχίες για μείωση του ανταγωνισμού, λόγω της συγκέντρωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος σε τρεις τραπεζικούς ομίλους.

Τέλος, η λύση της διατήρησης αυτόνομου του Τ.Τ. θα απαλλάξει την κυβέρνηση από κόντρες μεταξύ των τριών συστημικών τραπεζών, αλλά και από τις εντυπώσεις που θα προκληθούν για την κερδισμένη και τις χαμένες της διεκδίκησης.

Δεν ξέρουμε αν οι υποσχέσεις κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων είναι και η επίσημη θέση της κυβέρνησης, η οποία πρακτικά έθεσε σε ευθεία αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα του ιδρύματος πέρσι τον Αύγουστο, προαναγγέλλοντας τη διάσπαση του Τ.Τ. σε good - bad bank.

Αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι η τρόικα δύσκολα θα αποδεχθεί ενδεχόμενο αίτημα από την κυβέρνηση για εξυγίανση και δημιουργία ενός «νέου» Τ.Τ., λόγω κόστους, αλλά και ανάγκης να περιοριστεί ο ρόλος του κράτους στις τράπεζες.

Ακόμη και αν βάλει νερό στο κρασί της, το Τ.Τ. θα ανακεφαλαιοποιηθεί και θα μείνει αυτόνομο έως τον Μάιο. Όπως η Proton Bank...


ΥΓ.: Το Τ.Τ. έχει νέα ελληνικά ομόλογα περίπου 1,45 δισ. ευρώ. Λογικά θα συμμετάσχει στην επαναγορά. Ακόμη και χωρίς να έχει πάρει κεφάλαια από το Τ.Χ.Σ. Εξέλιξη που δημιουργεί κάποια τεχνικής φύσεως προβλήματα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v