Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 5 2012

Η Πειραιώς τα ομόλογα της καλής ΑΤΕ & η υπεραξία

Η Πειραιώς τα ομόλογα της καλής ΑΤΕ & η υπεραξία
Τα μπόνους που έλαβε η Πειραιώς αποκτώντας το υγιές χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ ανακαλύπτουν σταδιακά οι επενδυτές.

Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων «φώτισε», για παράδειγμα, τις υπεραξίες, που εγγράφει ήδη η Πειραιώς από τα ομόλογα της ΑΤΕ.

Μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της ΑΤΕ, η Πειραιώς απέκτησε και ομόλογα ονομαστικής αξίας 1,72 δισ. ευρώ. Αυτά, όμως, αποτιμήθηκαν, όπως έγραψε το Euro2day , στην τότε τρέχουσα τιμή. Ήτοι περίπου στις 16 μονάδες βάσης.

Τα ομόλογα της ΑΤΕ ταξινομήθηκαν στο χαρτοφυλάκιο "Διαθεσίμων προς πώληση" και επομένως η άνοδος των τιμών που ακολούθησε οδήγησε στην εγγραφή υπεραξίας, που ενίσχυσε την καθαρή θέση της Πειραιώς στο γ΄ τρίμηνο.

Αν, μάλιστα, η Πειραιώς συμμετάσχει στην επαναγορά πουλώντας το σύνολο των ομολόγων της, θα κλειδώσει κέρδη της τάξης των 300 εκατ. ευρώ από την παραπάνω θέση, ενισχύοντας τα ίδια κεφάλαιά της και μειώνοντας ισόποσα τις κεφαλαιακές της ανάγκες.

Απόδοση 100% σε τέσσερις μήνες δεν είναι και άσχημα.

ΥΓ.: Ο οριστικός διαχωρισμός και η οριστική αποτίμηση των υγιών και των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού της ΑΤΕ έχει εισέλθει στην τελική ευθεία. Με την επικύρωσή τους θα υπάρξουν αλλαγές στον διαχωρισμό που έγινε τον περασμένο Αύγουστο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v