Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 4 2012

Μedia: Ποιοι ψάχνουν νέες ενέσεις ρευστότητας

Μedia: Ποιοι ψάχνουν νέες ενέσεις ρευστότητας
Γνωστή σε όλους είναι η δυσχερής κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του Τύπου. Πέρα από τις γνωστές εξελίξεις που είχαμε σε τρεις πρώην εισηγμένες του κλάδου (Τεγόπουλος, Ιμάκο, Λυμπέρης), γεγονός είναι πως στο εννεάμηνο του 2012 όλες οι εταιρείες του κλάδου εμφάνισαν ζημιογόνο αποτέλεσμα και τουλάχιστον οι μισές βρίσκονται σε συζητήσεις με τις τράπεζες, με στόχο την επιμήκυνση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Πέρα από τη βαθιά οικονομική κρίση, η κατάσταση στον χώρο των εφημερίδων επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, λόγω και της κυκλοφορίας νέων εντύπων, τα οποία έχουν καταφέρει να καρπωθούν μερίδια αγοράς.

Στον Τηλέτυπο (Mega Channel), για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε αύξηση κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ, ο ορκωτός ελεγκτής επισήμανε το ενδεχόμενο ανεπάρκειας του κεφαλαίου κίνησης μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Τηλέτυπος, για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης ανεπάρκειας κεφαλαίου κίνησης τους επόμενους 12 μήνες βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για σύναψη νέου ομολογιακού δανείου.

Η διοίκηση έχει την πεποίθηση ότι με το νέο ομολογιακό δάνειο, σε συνδυασμό με την ακολουθούμενη πιστοδοτική και πιστοληπτική πολιτική και τη στήριξη των κυρίων μετόχων της, θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας.

Οι Τεχνικές Εκδόσεις έχουν συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για τη 15η Δεκεμβρίου με θέμα την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, μετά και το γερό πρέσινγκ που δέχονται από τον τραπεζικό τομέα.

Σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου βρίσκεται και η Πήγασος (ύψος έκδοσης 9,37 εκατ. ευρώ), με τους βασικούς μετόχους να έχουν ήδη προκαταβάλει 3,9 εκατ. ευρώ.

Όσο για την περίπτωση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, έχει δρομολογηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως το ύψος των 7,5 εκατ. ευρώ. Στο εννεάμηνο, η εισηγμένη υποχρεώθηκε σε ζημίες 21,2 εκατ. ευρώ, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου του 2012 τα ίδια κεφάλαιά της ήταν αρνητικά (-42,6 εκατ. ευρώ) και ο καθαρός της δανεισμός κυμαινόταν γύρω στα 150 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του ΔΟΛ διαπιστώνει πως το κεφάλαιο κίνησης δεν επαρκεί για τη χρηματοδότηση των τρεχουσών δραστηριοτήτων του ομίλου για τους επόμενους δώδεκα μήνες και απαιτούνται πρόσθετα κεφάλαια της τάξεως των 14 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, αυτά θα βρεθούν: 7 εκατ. μέσα από την προαναφερόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, 4 εκατ. μέσα από τη μέθοδο του sale and lease back και τέλος άλλα 3 εκατ. ευρώ με αύξηση πιστωτικού ορίου από τράπεζα, με την οποία η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί σύντομα.

Η πλευρά της εισηγμένης θεωρεί το πρόγραμμα ρεαλιστικό, ενώ παράλληλα τονίζει πως θα συνεχίσει τις περικοπές λειτουργικού κόστους και προβολής.

Σε περίπτωση ωστόσο, με βάση πάντα με τη διοίκηση του ΔΟΛ, όπου λόγω εξωγενών ή ενδογενών παραγόντων προκύψει εν τέλει έλλειμμα στο κεφάλαιο κίνησης, τότε θα εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις, όπως η βελτίωση των όρων συνεργασίας με προμηθευτές ή και η προσφυγή σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v