Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 7 2012

Ο ΟΤΕ, οι εμμονές της Nomura και οι αγορές

Ο ΟΤΕ, οι εμμονές της Nomura και οι αγορές
Την ιδιαίτερα σκληρή στάση της Nomura απέναντι στην ελληνική οικονομία και στις προοπτικές της φαίνεται πως πληρώνει η… μετοχή του ΟΤΕ, σε τελευταία έκθεσή της. Διότι υπάρχουν αρκετά σημεία όπου ο ξένος οίκος φαίνεται πως το παρακάνει!

Συγκεκριμένα, η έκθεση της Nomura της 30ής Νοεμβρίου σνιστά ουδέτερη σύσταση και τιμή-στόχο τα 4,20 ευρώ.

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η εκτίμηση της συγκεκριμένης έκθεσης, τέσσερις ημέρες μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, ότι «υψηλότερος κίνδυνος για τον ΟΤΕ παραμένει η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πιθανότητα που έχει οριακά μειωθεί βραχυπρόθεσμα, αλλά μεσοπρόθεσμα παραμένει σημαντική».

Ο ξένος οίκος δίνει ποσοστό 20% σε υποτίμηση κατά 50% (Grexit), γεγονός που αν γίνει θα μηδενίσει τα ίδια κεφάλαια του ΟΤΕ!

Ειδικότερα για το ζήτημα της αναχρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων του Οργανισμού, η Nomura ρίχνει και εδώ τα… καρφιά της: «Η πιθανότητα για default του ΟΤΕ που έχει χρέος 4 δισ. ευρώ παραμένει υψηλή»…

Ή ακόμη ότι «ο ΟΤΕ θα πετύχει να αναχρηματοδοτήσει τα δάνειά του το 2013 μόνο αν ολοκληρωθούν με επιτυχία οι πωλήσεις των θυγατρικών Globul και Hellas Sat».

Βέβαια, στη συνέχεια της ανάλυσης, η Nomura έρχεται με μια σειρά στοιχείων και παρατηρήσεων να μαλακώσει την κατάσταση και να δώσει σαφώς καλύτερη εικόνα για την όλη υπόθεση.

Αναφέρεται, για παράδειγμα, στις αισιόδοξες θέσεις της διοίκησης του Οργανισμού, στις διάφορες εναλλακτικές επιλογές χρηματοδότησης της εταιρείας (π.χ. πώληση θυγατρικών στη μητρική Deutsche Telekom, μεταφορά κάποιου μέρους του δανεισμού από τη μητρική σε θυγατρικές του εξωτερικού) και στην επίτευξη θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών.

Πολύ πιθανό είναι επίσης οι περισσότερες τράπεζες να δεχτούν να συζητήσουν την αναχρηματοδότηση ενός μέρους του δανεισμού τους προς τον ΟΤΕ.

Τέλος, η Nomura αναφέρεται στην πορεία της τιμής των ομολόγων του ΟΤΕ στη δευτερογενή αγορά, όπου φαίνεται πως οι αγορές έχουν πολύ θετικότερη άποψη για τον Οργανισμό.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο πως το πιο εμπορεύσιμο ομόλογο του ΟΤΕ έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο τιμής από την 1η Ιουνίου και πως η τιμή του σκαρφάλωσε από το 53,2 στο 98 (απόδοση κάτω του 7,5%)…

Η πείρα δείχνει πως κανένα ομόλογο δεν είναι διαπραγματεύσιμο τόσο κοντά στην ονομαστική του αξία, όταν η αγορά θεωρεί πως εκδότης του (ΟΤΕ) κινδυνεύει σημαντικά με default.

Επίσης, η Nomura δεν αναφέρεται στο γεγονός ότι το τελευταίο εξάμηνο η μετοχή του ΟΤΕ έχει αυξηθεί κατά 233%, όταν η εμπειρία λέει πως τόσο μεγάλες αυξήσεις στην τιμή ενός blue chip δεν γίνονται αν η αγορά πιστεύει βάσιμα σε ένα default είτε της χώρας, είτε του ελληνικού δημοσίου.

Να μην ξεχνάμε επίσης και την άνοδο που έχουν σημειώσει τους τελευταίους μήνες οι τιμές των κρατικών ομολόγων, που ενώ βρίσκονταν κάτω από το 15 σήμερα το Δημόσιο πασχίζει να τα επαναγοράσει λίγο πάνω από το επίπεδο του 30% της ονομαστικής αξίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v