Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 18 2012

Οι προνομιούχες και ο «κουμπαράς» του ΤΧΣ

Οι προνομιούχες και ο «κουμπαράς» του ΤΧΣ
Την απόδοση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των 550 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει η κυβέρνηση από τις τράπεζες ως καθυστερούμενους τόκους για τις προνομιούχες μετοχές προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση (MoU).

Η τρόικα απαίτησε, και η κυβέρνηση συμφώνησε, τα 550 εκατ. ευρώ να διατεθούν στο ΤΧΣ και να τοποθετηθούν στον ενδιάμεσο λογαριασμό του.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες θα καταβάλουν τα 550 εκατ. ευρώ στην κυβέρνηση μετά την εκταμίευση των πρόσθετων εγγυήσεων από το ΤΧΣ, η οποία αναμένεται εντός της εβδομάδας.

Δηλαδή, τα λεφτά θα βγουν και θα ξαναμπούν στην ίδια τσέπη. Η παραπάνω… λογιστική διαχείριση κρίθηκε αναγκαίος για να ξεπεραστεί το πρόσκομμα που έθεσε η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Επιπρόσθετα, το MoU ορίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να διασφαλίσει πως οι προνομιούχες μετοχές θα συνεχίσουν να λογίζονται ως κεφάλαιο τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει διασαφηνίσει πως οι προνομιούχες προσμετρούνται στο Core Tier I, όχι όμως στο πρωτοβάθμιο κεφάλαιο (common equity), το οποίο θα πρέπει να καλύψουν οι τράπεζες μέσω ΑΜΚ.

ΥΓ.: Τέλος, η τρόικα ζητά να αναθεωρηθεί, έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2013, με τη βοήθεια διεθνών εμπειρογνωμόνων, το πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ώστε τελικώς αυτό να αποβεί επ' ωφελεία των δανειοληπτών που το έχουν πραγματική ανάγκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v