Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 17 2012

ΟΠΑΠ:Οι φόροι, το τίμημα και οι…καραβιές των VLTs

ΟΠΑΠ:Οι φόροι, το τίμημα και οι…καραβιές των VLTs
«Δεν πουλήσαμε τον ΟΠΑΠ στα 15 - 20 ευρώ και τον πουλάμε στα 5», υποστήριξε ο μέχρι πρόσφατα αναλυτής της Citigroup Λάμπρος Παπαδόπουλος στο Gaming Money Conference της Παρασκευής προκειμένου να αναδείξει την αλλοπρόσαλλη στρατηγική του ελληνικού δημοσίου την τελευταία δεκαετία.

Ο ίδιος υποστήριξε πως για πολλά χρόνια η ελληνική κυβέρνηση δεν επέτρεπε στα νόμιμα καζίνο να αυξήσουν τον αριθμό των VLTs και τώρα -σε μια περίοδο κρίσης- ρίχνει στην αγορά 35.000 μηχανές.

Κατά τον κ. Παπαδόπουλο, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη του ΟΠΑΠ από τα VLTs (με βάση τις οποίες έγινε η παραχώρηση της άδειας) θα αποδειχθούν φουσκωμένες. Ο ίδιος επισήμανε πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μείωσης του λειτουργικού κόστους του οργανισμού (εξαιρουμένων των χορηγιών, που ούτως ή άλλως περιορίζονται), καθώς βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με αντίστοιχους operators της Ευρώπης.

Προσεκτική απάντηση έδωσε ο Αλέξανδρος Κελαϊδίτης της Goldman Sachs στην ερώτηση για το ποιο πιστεύει πως πρέπει να είναι το τίμημα για τον ΟΠΑΠ. Σημείωσε πως μετά τις αλλαγές στη φορολογία το Δημόσιο θα παίρνει από τους φόρους όσα έπαιρνε μέχρι τώρα ως μέτοχος μέσω των μερισμάτων. Συνεπώς αυτή η αλλαγή στη φορολογία θα αποτυπωθεί και στο τίμημα. Ο κ. Κελαϊδίτης επισήμανε πως σε κάθε περίπτωση το γενικότερο επενδυτικό κλίμα θα καθορίσει το τίμημα που θα προσφέρουν οι διεκδικητές του ΟΠΑΠ.

«Το κράτος πρέπει να καθορίσει τη στρατηγική του για τα τυχερά παιχνίδια σε μακροπρόθεσμη βάση, καθώς τα τελευταία χρόνια η εικόνα που έβγαινε προς τα έξω ήταν διαφορετική ανά περίπτωση», υποστήριξε ο Παν. Μπερνίτσας του δικηγορικού γραφείου Μ. και Π. Μπερνίτσας.

Όπως είπε, «στην αρχή προσπαθήσαμε να κλείσουμε την αγορά παιγνίων, μετά προσπαθήσαμε να την ανοίξουμε για να πάρουμε περισσότερους πόρους. Τότε διαπιστώσαμε πως δεν μπορούσαμε να πάρουμε και αποφασίσαμε να πωλήσουμε τον ΟΠΑΠ οπότε αρχίσαμε να τον 'φουσκώνουμε' (σ.σ.: πάλι με λάθος ρυθμίσεις) ώστε να τον πωλήσουμε ακριβότερα».

ΥΓ.: Αίσθηση στην αγορά, πάντως, προκάλεσε η έκθεση της Credit Suisse (σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ στην αποκρατικοποίηση των λαχείων, που έθεσε το εύρος αποτίμησης στα 155 - 225 εκατ. ευρώ) που μειώνει την τιμή του ΟΠΑΠ στα 3,5 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή στο 1,116 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι τοποθετεί την αξία του 34% στα... 350 εκατ. ευρώ!  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v