Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 21 2005

Τα Ταμεία και τα ”άλλα κόλπα”

Δεν προλάβαμε να γράψουμε για την ανάγκη να εντατικοποιηθεί η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στη Σοφοκλέους και ”έσκασαν” τα πρώτα δημοσιεύματα για ”περίεργες” μετοχικές τοποθετήσεις εκ μέρους ταμείου επικουρικής σύνταξης.

Επειδή η υπόθεση φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, έχουμε αρχίσει ήδη να ψάχνουμε για περαιτέρω πληροφορίες. Τα δε αποτελέσματα της πρώτης έρευνας η αλήθεια είναι ότι μας… υποψιάζουν.

Τι δουλειά έχει ένα Ταμείο να υπερ-επενδύει σε μια μετοχή (πάντα σε σύγκριση με το μέγεθος των μετοχικών του επενδύσεων, αλλά και σε σύγκριση με το μέγεθος της ίδιας της εταιρίας και την εμπορευσιμότητά της), όταν εξ ορισμού πρέπει να φροντίζει να έχει μεγάλη διασπορά κινδύνου και ”εύκολη” δυνατότητα απο-επένδυσης;

Πώς αγοράστηκαν αυτές οι μετοχές, από ποιον και με ποια προμήθεια συναλλαγής;

Τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, θα τις βρούμε… συντόμως.

Στο μεταξύ όμως έχουμε να παρατηρήσουμε ότι το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό από μια ευρύτερη ”σκοπιά”. Υπάρχει άμεση ανάγκη να δημιουργηθούν εκείνοι οι θεσμοί διαφάνειας και αξιοπιστίας οι οποίοι θα επιτρέψουν τη διοχέτευση χρημάτων, που προορίζονται για την ασφάλιση εργαζομένων, στη Σοφοκλέους.

Κι αν στο μεταξύ προκύπτουν αμφιβολίες, αυτό είναι προς ζημία και της ίδιας της αγοράς.

ΥΓ: Γνωρίζουμε ότι κάποιοι ”έξυπνοι” της Σοφοκλέους έψαχναν -και ψάχνουν- για νέες ”κολεγιές”, για ”άλλα κόλπα”, τώρα που έχουν σφίξει τα… γάλατα στην αγορά των Αμοιβαίων και των εταιριών επενδύσεων. Έχουν γνώση όμως οι φύλακες. Και προς τα πού έχουν στραφεί μαθαίνουμε (ολοένα και περισσότερα) και πώς παίζεται τώρα το παιχνίδι τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v