Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 21 2005

Ο κ. Παναγόπουλος, οι Μινωικές και τα…ψάρια!!!

Θέμα της ημέρας χθες ήταν βεβαίως η κίνηση της Attica Group να εξαγοράσει το ποσοστό Artioli στις Μινωικές (κάτι λιγότερο από 10% το οποίο εύκολα γίνεται κάτι… περισσότερο από 10%) με σημαντικότατο premium (26%) από την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής.

Κι ενώ πρόσφατα η μετοχή είχε περίπου 2,2-2,4€ ο κ. Παναγόπουλος εμφανίζεται να πλήρωσε 3,3€ το… τεμάχιο!!!

Αυτό αν δεν λάβουμε υπ’ όψιν μας τις... ”κακές γλώσσες” του χώρου που υποστηρίζουν ότι ”αποδείχτηκε τώρα αυτό που λέγαμε από την αρχή, ότι ο Artioli ήταν ”βιτρίνα” για τα συμφέροντα Παναγόπουλου”.

Ας υποθέσουμε όμως, μια και στοιχεία περί αυτού ουδείς διαθέτει, ότι δεν είναι έτσι.

Πέρα από τα θέματα ανταγωνισμού που εγείρει αυτή η εξέλιξη, αν ο κ. Παναγόπουλος θελήσει να εκπροσωπηθεί στο Δ.Σ. των Μινωικών, (αντίστοιχα θέματα άλλωστε υπάρχουν σύμφωνα με κύκλους της αγοράς και στην περίπτωση της συμμετοχής του ιδίου ομίλου στην πρώην Hellas Flying Dolphins και νυν Hellenic Seaways), υπάρχουν και άλλα ”αινίγματα” προς διερεύνηση.

Προς διερεύνηση (έστω και από … ακαδημαϊκής πλευράς) είναι για παράδειγμα, οι λόγοι για τους οποίους ο κ. Παναγόπουλος δέχτηκε τώρα να πληρώσει το premium και να φτάσει τα 3,3 ευρώ και δεν αγόραζε όταν η μετοχή βρισκόταν στο 1, στο 1,8 ή και στα 2€.

Ο ίδιος ο κ. Αrtioli για παράδειγμα φαίνεται να αγόρασε το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής που τώρα εμφανίζεται να πούλησε στα 3,3€ όταν η τρέχουσα τιμή ήταν πέριξ του 1,6-1,7€, άντε 1,8€!!!

Μαγκιά του, θα πείτε και μπορεί να έχετε δίκιο αν είναι έτσι… απλά τα πράγματα.

Ποιος μπορεί όμως να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ο κ. Παναγόπουλος φαίνεται τόσο πρόθυμος να αναλάβει σχεδόν όλο τον ”κίνδυνο” που έχει η ελληνική ακτοπλοΐα, πληρώνοντας μάλιστα… ”όσο-όσο”;

Εν ολίγοις, γιατί αγοράζει ποσοστά στους μεγάλους ανταγωνιστές του, (με εξαίρεση την ΑΝΕΚ-ως τώρα) όταν μάλιστα η χρηματοοικονομική τους εικόνα δε είναι δα και τόσο πολύ ”ανθηρή”;

Ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που μιλούσαμε για τα τεράστια δάνεια της ελληνικής ακτοπλοΐας…

Δάνεια που εξακολουθούν να υφίστανται βεβαίως βεβαίως ασχέτως αν έχουν ”αναδιαρθρωθεί”.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι οι Μινωικές έχουν να δουν τιμή πάνω από 3€, από το Φθινόπωρο του… 2002!!! Κι ότι η Attica αγόρασε το ποσοστό αυτό, αποτιμώντας την εταιρία στα 234 εκατ. ευρώ, σαφώς υψηλότερα από τον ετήσιο ενοποιημένο τζίρο της και θα δούμε σύντομα πόσες φορές πάνω στα προ φόρων κέρδη του 2004…

YΓ: Για τους χρηματιστηριακά κάπως ”έμπειρους” θα προσθέσουμε ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να θυμίζει μια άλλη περίοδο, στον κλάδο των… ψαριών. Ευχόμαστε η κατάληξη να είναι διαφορετική σε αυτή την περίπτωση.

ΥΓ2: Μέχρι πρόσφατα όποιος αγόραζε EΠΑΤΤ ήξερε ότι αγοράζει και Στρίντζη. Τώρα θα ξέρει ότι αγοράζει ταυτόχρονα περίπου 11% της Hellenic Seaways και περίπου 10% της μητρικής της, δηλαδή των Μινωικών που έχουν ως γνωστόν το 33% και κάτι της Hellenic Seaways.

Αρκετά περίεργο μας φαίνεται επίσης ότι ο κ. Παναγόπουλος δεν έχει κρίνει σκόπιμο να ενημερώσει τους επενδυτές του για ποιο λόγο κάνει αυτές τις κινήσεις, έστω και για τους... τύπους, ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις είναι εξαιρετικά λακωνικές.

(σ.σ. Εάν ο κ. Παναγόπουλος αποφασίσει να πάρει και ένα ποσοστό στην… ΑΝΕΚ θα έχουμε ένα μοναδικό είδος εταιρίας συμμετοχών/χαρτοφυλακίου με ειδικότητα στην… ελληνική ακτοπλοΐα!!!)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v