Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 4 2013

Φόρος υπεραξίας: Θα επηρεάσει τις ΑΜΚ τραπεζών

Φόρος υπεραξίας: Θα επηρεάσει τις ΑΜΚ τραπεζών
Τόσο πρόχειρος είναι ο σχεδιασμός για την επιβολή του φόρου υπεραξίας στις μετοχές από την 1η Απριλίου 2013 ώστε -αν εφαρμοστεί- θα προκαλέσει ακόμη ένα αντικίνητρο στους ιδιώτες επενδυτές να καλύψουν τις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, οι εκδόσεις που θα οδηγήσουν στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να γίνουν μετά την 1η Απριλίου, οπότε οι ιδιώτες που θα θελήσουν να συμμετάσχουν θα πρέπει να συνεκτιμήσουν πως:

α) Σε περίπτωση ζημιών θα είναι όλες δικές τους.

β) Σε περίπτωση κερδών θα χάσουν το 20%.

Άρα, μέσα από την επιβολή ενός πρόσθετου φόρου, η κυβέρνηση κινδυνεύει να αποτρέψει κάποιους από τους επενδυτές που θα ήθελαν να καταβάλουν κεφάλαια, επομένως κινδυνεύει να αυξήσει (αντί να μειώσει) το δημόσιο χρέος!

ΥΓ.: Πολλοί παράγοντες της αγοράς, βέβαια, ελπίζουν πως τελικά η κυβέρνηση θα κάνει δεύτερες σκέψεις και τελικά θα αναβάλει την έναρξη επιβολής του φόρου, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2013. Ελπίζουν, άλλωστε, πως ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα κατανοήσει τη σχετική ανάγκη, καθώς έχει θητεύσει και στον χρηματιστηριακό χώρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v