Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 2 2013

Το ΧΑ, οι ξένοι και το consensus για τοποθετήσεις

Το ΧΑ, οι ξένοι και το consensus για τοποθετήσεις
Όλο και περισσότεροι στο Χ.Α. πιστεύουν ότι από σήμερα θα ξεκινήσουν μαζικές τοποθετήσεις ξένων σε επιλεγμένες μετοχές.

Η παραπάνω εκτίμηση στηρίζεται στη λογική θεωρία ότι κανείς θεσμικός δεν θα ήθελε να «φωτογραφηθεί» με ελληνικές μετοχές στις 31/12/2012.

Να φανεί, δηλαδή, στις αναλυτικές καταστάσεις επενδύσεων της 31ης Δεκεμβρίου ότι έχει έκθεση σε ελληνικές μετοχές. Κάτι που θα τον συνόδευε καθ' όλη τη διάρκεια του 2013.
Αντίθετα, αν αγοράσει μετοχές στις αρχές του νέου έτους, έχει τη δυνατότητα να… επανορθώσει αν η επιλογή αποδειχθεί λανθασμένη.

Όλα αυτά, όμως, είναι τεχνικές λεπτομέρειες. Το θέμα είναι αν οι ξένοι θεσμικοί αποφασίσουν να πάρουν ρίσκο Ελλάδας στα βιβλία τους προσδοκώντας υψηλές αποδόσεις.

Τα στοιχεία που παραθέτει σήμερα το Euro2day δείχνουν ότι το Χ.Α. διαθέτει μη τραπεζικές μετοχές που παραμένουν φθηνές σε σχέση με ομοειδείς ευρωπαϊκές.

Και στη «σπαζοκεφαλιά» των επενδύσεων του 2013 οι ευρωπαϊκές μετοχές, διά της ατόπου απαγωγής, κρίνονται προτιμητέες σε σχέση με τις αμερικανικές, ενώ η διάθεση για ανάληψη ρίσκου παραμένει υψηλή.

Όλα αυτά ευνοούν μικρές τοποθετήσεις ξένων σε επιλεγμένες μετοχές του Χ.Α. Σε μετοχές δηλαδή με ισχυρές ταμειακές ροές, που όχι μόνο εξυπηρετούν τον δανεισμό, αλλά τον μειώνουν κιόλας.

Ήδη κάποια long only funds έχουν τοποθετηθεί σε τίτλους όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, Jumbo κ.ά.

Από την άλλη, βέβαια, οι κίνδυνοι για την Ελλάδα, παρά το παράθυρο ευκαιρίας που δημιούργησαν οι αποφάσεις της ευρωζώνης, παραμένουν μεγάλοι. Η πολιτική κρίση που προκαλεί η λίστα Λαγκάρντ δίνει πρόγευση του υψηλού πολιτικού κινδύνου για το 2013.

Και οι μεγάλοι ξένοι οίκοι εντοπίζουν προς το παρόν μόνο ευκαιρίες για distressed deals στην Ελλάδα.

Μένει να φανεί αν θα αλλάξει κάτι στο Χ.Α. ήδη από σήμερα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v