Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντεκα μετοχές για το... Champions League

Οι μετοχές που αναμένεται να "παίξουν μπάλα" το 2013. Ποιες είναι οι 11 εισηγμένες με συγκριτικό πλεονέκτημα στο ταμπλό έναντι του ευρωπαϊκού "ανταγωνισμού". Γιατί από σήμερα πολλοί ξένοι επενδυτές έχουν... λυμένα χέρια.

Εντεκα μετοχές για το... Champions League
Tο τέλος του έτους αφήνει χρηματιστηριακά... γλυκιά γεύση! Έπειτα από δύο έτη ισχυρής πτωτικής κίνησης των τιμών, το 2012 η ελληνική αγορά μετοχών προσελκύει και πάλι την προσοχή των εγχώριων επενδυτών, αλλά και το ειδικό βάρος των ξένων «επαγγελματιών». Σημαντικό ρόλο για τη δημιουργία αυτής γεύσης έπαιξαν τα σημαντικά κέρδη της αγοράς, άνω του 30%, αλλά και τα κέρδη επιμέρους τίτλων, που ξεπέρασαν το 100% σε πολλές περιπτώσεις.

Η αγορά μετατοπίζεται στα πιθανά «stories» της φετινής χρονιάς κι οι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού εμφανίζονται φειδωλοί όπως και τα εγχώρια τμήματα ανάλυσης.

Δεν ήταν λίγοι οι ξένοι επενδυτές που πίστεψαν ότι μπορούν να ανέβουν οι τιμές των ελληνικών assets. Οι περισσότεροι, όμως, αποφάσισαν να μην εμφανίσουν θέση για το 2012, περιμένοντας τη νέα χρονιά.

Στις off the record εκτιμήσεις που ακούγονται, όμως, οι «ειδικοί» πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά από τα προαπαιτούμενα για να συνεχιστεί ο ανοδικός κύκλος της αγοράς, παρά το αγκάθι των τραπεζικών μετοχών, που όπως όλα δείχνουν θα διατηρηθεί.

Το decoupling μεταξύ τραπεζών και λοιπών δυνάμεων θα συνεχίσει να είναι... θρίλερ γιατί ναι μεν η αγορά αυτονομήθηκε επιτυχημένα ως τώρα από τις τράπεζες, όμως κοινή πεποίθηση είναι ότι δεν μπορεί εσαεί να εξακολουθήσει να αγνοεί τον πάλαι ποτέ ισχυρό κλάδο.

Οι ξένοι πάντως επιμένουν ότι το 2013 ανάμεσα στις ελληνικές μετοχές θα αναζητήσουν αξία και -για την ακρίβεια- υποτιμημένη αξία. Δείκτες όπως τιμή προς λογιστική αξία (P/BV), τιμή προς ταμειακή ροή (P/CF), αλλά κυρίως αξία επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη (EV/EBITDA) και δευτερευόντως αξία προς πωλήσεις (EV/Sales), στους οποίους εμφανίζονται σημαντικά discounts ως προς τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, θα είναι το... δισκοπότηρο προς αναζήτηση.

Βοήθεια στις ελληνικές μετοχές προσφέρει το γεγονός ότι η Ευρώπη θα προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια προς επένδυση το 2013 και οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται κοντά σε υψηλά τριετίας.


Πού ψάχνουν

Για την ελληνική αγορά μετοχών, οι κλάδοι των εταιρειών κοινής ωφελείας (utilities), τηλεπικοινωνιών, τυχερών παιχνιδιών, κατασκευών, του λιανεμπορίου και των βιομηχανιών φαίνεται να ευνοούνται από τις εξελίξεις, αλλά και από τους αναλυτές για το 2013.

Ο τραπεζικός κλάδος πιθανολογείται ότι θα αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» της αγοράς για ακόμα ένα έτος, αφού πολλά από τα ανοικτά μέτωπα παραμένουν και θα εξακολουθήσουν να προβληματίζουν. Ο κλάδος των εταιρειών κοινής ωφελείας περιλαμβάνει ένα μεγάλο στοίχημα από πλευράς εταιρειών, το οποίο δεν είναι άλλο από τη ΔΕΗ.

Ο κλάδος των κατασκευών, και ειδικά οι μεγάλες δυνάμεις του χώρου, έπειτα από μια σειρά δύσκολων ετών με πτώση σε έσοδα και ζημίες, δείχνει ότι μπορεί να ανακάμψει. Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών και ειδικά ο τίτλος του ΟΤΕ εισέρχεται δυναμικά στο 2013.

Οι θετικές εξελίξεις που είχαμε το τελευταίο εξάμηνο με τη μείωση των επιτοκίων, τη χρονική μετακύλιση του χρέους, την επιτυχή επαναγορά των κρατικών ομολόγων και -το κυριότερο- τη μείωση κινδύνου για έξοδο της χώρας από το ευρώ, με την παράλληλη αναβάθμιση από την S&P, κρατούν ζεστό το κλίμα. Αυτό που όμως επιζητούν η αγορά και οι ξένοι επενδυτές, ώστε να απογειωθεί το 2013 το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει ανακινηθεί στο ταμπλό τους τελευταίους μήνες, είναι οι κατάλληλες αποφάσεις σε μια σειρά στρατηγικών ζητημάτων της ελληνικής οικονομίας.


Οι εταιρείες

Οι 11 ελληνικές μετοχές που ξεχωρίζουν το 2013 δεν κρύβουν εκπλήξεις: ΟΤΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, METKA, Jumbo, Folli Follie Group, Ελλάκτωρ, Coca Cola 3E και Τέρνα Ενεργειακή.


OTE:
Ο δείκτης EV/EBITDA βρίσκεται στις 3,3 φορές το 2013, ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης κινείται στις 4,5 φορές το επόμενο έτος, με discount 26%. Οι οκτώ συστάσεις είναι θετικές, ενώ ήδη έχει ξεπεράσει τη μέση τιμή-στόχο. Ωστόσο κάποιοι αναλυτές στα πιο πρόσφατα reports τους τοποθετούν τον στόχο στα 7 ευρώ.


MOTOR OIL:
H μετοχή της Motor Oil είναι διαπραγματεύσιμη με 10% discount από τον κλάδο, η μερισματική απόδοσή της ξεπερνά το 6,5% και ο δείκτης forward P/E είναι μονοψήφιος. Η μέση τιμή-στόχος είναι τα 9,2 ευρώ, ενώ οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις τον ανεβάζουν στα 10 ευρώ. Η Credit Suisse την ξεχώρισε στην κατηγορία value των midcaps, δηλαδή στη λίστα με τις μετοχές αξίας οι οποίες τελούν υπό διαπραγμάτευση με χαμηλούς δείκτες αποτίμησης και προσφέρουν ελκυστική αποτίμηση.


ΟΠΑΠ: Ο ΟΠΑΠ είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα: παρά την απόφαση για αύξηση της φορολογίας στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών, ο δείκτης EV/EBIDTA παραμένει στα ίδια επίπεδα με αυτά του ευρωπαϊκού κλάδου. Ωστόσο, η Credit Suisse θεωρεί τη μετοχή το μεγαλύτερο αρνητικό bet για το 2013, ενώ άλλοι επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν ακριβώς το αντίθετο.


ΔΕΗ:
Αν οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2013 επαληθευτούν, η μετοχή της ΔΕΗ τελεί υπό διαπραγμάτευση με 22% discount έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών. Οι ξένοι πάντως είναι από «κοντά» αφού θεωρείται ένα από τα πιο ενδεικτικά Greek Plays, όπως λέγονται οι μετοχές που προσφέρονται για έκθεση στην ελληνική αγορά.


METKA:
Ο τίτλος τελεί υπό διαπραγμάτευση με δείκτες forward P/E 7,9 φορές, P/BV 0,9, μερισματική απόδοση 6% και EV/EBIDTA 3,5 φορές, discount περίπου 50% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό κλάδο. Η Eurobank δίνει σύσταση 11,8 ευρώ ανά μετοχή.


ΕΥΔΑΠ: Με 20% discount σε σχέση με τον κλάδο η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, ενώ η απόδοσή της το 2012 είναι 60%.


JUMBO: Η Jumbo επιδεικνύει μεγάλη ανθεκτικότητα και απόδοση 62% στο ταμπλό του Χ.Α. το 2012, ενώ η αποτίμησή της είναι ελκυστική, περίπου 8-8,5 φορές τα καθαρά κέρδη του 2013, με ελαφρύ discount σε όρους EV/EBITDA.


FOLLI FOLLIE GROUP: Η απόδοσή της το 2012 είναι 68%, ενώ η εταιρεία συνεχίζει να εντυπωσιάζει στην παραγωγή ταμειακών ροών. Σε όρους EV/EBITDA εμφανίζει σημαντικό discount από τον κλάδο (15%).


ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Για την Ελλάκτωρ, το περιθώριο ανόδου είναι ακόμα υψηλό αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 3,20 ευρώ ανά μετοχή, με μικρό discount στο EV/EBITDA.


ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Με απόδοση 158% στο 2012, έχει ξεπεράσει όλες τις εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ η εταιρεία στο τέλος του 2014 σε μεγάλο βαθμό θα έχει αυξήσει τη δυναμικότητά της στα 740 MW από 498 MW τώρα, με σημαντικά έσοδα τα επόμενα χρόνια. Η είσοδός της στον δείκτη FTSE Large Cap θα ευνοήσει τις εισροές κεφαλαίων, ενώ η τιμή-στόχος είναι στα 3,4 ευρώ.


COCA COLA 3E: Απόδοση 27% το 2012 και discount 20% σε σχέση με τον κλάδο. Η μετακόμισή της στο βρετανικό χρηματιστήριο είναι πιθανόν να φέρει αναβαθμίσεις, ειδικά μόλις ενταχθεί στον δείκτη FTSE 100.


Δείτε στη δεξιά στήλη Συνοδευτικό Υλικό αναλυτικά στοιχεία για τις παραπάνω μετοχές και συγκρίσεις με τους ευρωπαϊκους δείκτες.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v