Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 14 2013

Αττικής: Το discount και τι δείχνει για τράπεζες

Αττικής: Το discount και τι δείχνει για τράπεζες
Η πρώτη διοίκηση τράπεζας που άνοιξε τα χαρτιά της εν όψει των δυσθεώρητων αυξήσεων κεφαλαίου στις οποίες πρέπει να προχωρήσει ο κλάδος ήταν η Αττικής.

Η Τράπεζα Αττικής συγκάλεσε γενική συνέλευση για την 5η Φεβρουαρίου με θέματα το reverse split των μετοχών, την αύξηση κεφαλαίου κατά 199,4 εκατ. ευρώ και την έκδοση ΜΟΔ ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Η εισηγμένη προτείνει στους μετόχους την έκδοση 19 νέων μετοχών για κάθε 1 παλαιά με τιμή διάθεσης τα 0,30 ευρώ (ελάχιστη τιμή ονομαστικής αξίας).

Θα προηγηθεί, όμως, reverse split των μετοχών σε αναλογία 7 παλαιές για 1 νέα μετοχή. Eτσι ο αριθμός των μετοχών της τράπεζας θα μειωθεί από 244.885.573 σε 34.983.653 με την ονομαστική αξία της μετοχής να αυξάνεται στα 2,45 ευρώ από 0,35 ευρώ.

Θα ακολουθήσει μείωση μετοχικού κεφαλαίου για διαγραφή συσσωρευμένων ζημιών με τη ονομαστική αξία να μειώνεται σε 0,30 ευρώ από 2,45 ευρώ.

Το discount επομένως της τιμής διάθεσης, σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης δεν είναι 56% όπως κυριάρχησε την Παρασκευή, αλλά 94%!

Και το dilution για όποιον δεν ασκήσει τα δικαιώματά του από τους υφιστάμενους μετόχους θα είναι τεράστιο. Για αυτό η τιμή της μετοχής υποχώρησε την Παρασκευή κατά 26,9% κλείνοντας στα 0,50 ευρώ.

Η Αττικής αποτελεί προπομπό, σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές, για το βαθύ discount με το οποίο θα διενεργηθούν οι ΑΜΚ και των συστημικών τραπεζών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζών έχει αρνητική καθαρή θέση και για να επιχειρηθεί η κάλυψη ελάχιστης συμμετοχής από τους ιδιώτες οι τιμές θα βγουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.
Για να μπορεί ο νέος μέτοχος να προσδοκά σε κάποια απόδοση των χρημάτων που θα βάλει.

Η περίπτωση της Αττικής είναι και εδώ χαρακτηριστική. Το ΤΣΜΕΔΕ φέρεται αποφασισμένο να βάλει όσα χρειασθούν για να καλυφθεί η ΑΜΚ. Είναι πιθανόν, μάλιστα, να δεσμεύεται στο πληροφοριακό δελτίο της ΑΜΚ ότι θα καλύψει τυχόν αδιάθετες μετοχές.

Ταυτόχρονα αναζητούνται μεταξύ των υπόλοιπων ταμείων αλλά επενδυτικών οίκων του εξωτερικού πιθανοί στρατηγικοί εταίροι για να βάλουν και αυτοί φρέσκο χρήμα.

Και αν το ΤΣΜΕΔΕ βάλει τα λεφτά καλύπτοντας και παλαιές ζημιές θέλει ως αντάλλαγμα τον έλεγχο της τράπεζας.

Απλά και νοικοκυρεμένα.

Υ. Γ: H Αττικής συζητά με τις Alpha Βank και Eurobank για να αναλάβουν την αναδοχή της ΑΜΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v