Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 24 2013

Τα παραλειπόμενα μιας "καυτής" συνέντευξης

Τα παραλειπόμενα μιας καυτής συνέντευξης
Τον δικαστικό δρόμο όπου ξεκίνησε να περπατά η Marfin Investment Group εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο να προστατεύσει την επένδυσή της στη Λαϊκή Τράπεζα, αναμένεται, όπως μαθαίνουμε, να ακολουθήσουν κι άλλοι Έλληνες μέτοχοι της τράπεζας.

"Το θέμα είναι να κάνει κάποιος την αρχή, τότε ακολουθούν και οι υπόλοιποι", φέρεται να είπε υψηλόβαθμο στέλεχος της MIG, δίνοντας το στίγμα για τις επικείμενες κινήσεις κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Eκτίμησε μάλιστα ότι το ζήτημα αναμένεται να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες κι επικεντρώνει το ενδιαφέρον τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτικό κόσμο.

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε σε δύο αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του νησιού με τις οποίες αδικήθηκε ο όμιλος, για να δικαιωθεί εκ των υστέρων από το Ανώτατο Δικαστήριο της Μεγαλονήσου.

· Στις 12 Ιανουαρίου 2007 η Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εμπόδισε τη δημόσια πρόταση της Μarfin Popular για την εξαγορά της Τράπεζας Πειραιώς και της Τράπεζας Kύπρου. Πώς; Αποδέχθηκε ότι προηγήθηκε πρόταση της Πειραιώς για τη Marfin, την οποία έστειλε η Πειραιώς εκτός ωραρίου και με… fax το αμέσως προηγούμενο βράδυ, για να μπλοκάρει την προσπάθεια της Μarfin Popular…

· Στις 4-7-2007 η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι η εξαγορά ποσοστού 7% στην Τράπεζα Κύπρου συνιστά περίπτωση "συγκέντρωσης" και θεώρησε ότι θα έπρεπε να προηγηθεί άδεια της Επιτροπής. Το παράδοξο ήταν, σημείωσε, ότι αυτό το ποσοστό είχε αποκτηθεί από την Πειραιώς, για την οποία δεν είχε θέσει θέμα η επιτροπή! Στο εύλογο ερώτημα που τέθηκε η απάντηση ήταν: «Κάναμε λάθος. Γιατί να το επαναλάβουμε;».

Ίσως αυτά να αποτελούν "προμήνυμα" για τις επόμενες εξελίξεις.

Από την άλλη πλευρά, μάθαμε ότι και στην Κύπρο δουλεύει πολύ η… ταβέρνα. Σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Α. Ορφανίδης σε μια προσπάθεια να επιβάλει τις αλλαγές που ήθελε στη Λαϊκή καλούσε μετόχους και μέλη του διοικητικού συμβουλίου στο γραφείο του "εξωθεσμικά και συνέχιζε τις συζητήσεις του σε… ταβερνάκια", προκειμένου να επιβάλει την παραίτηση Βγενόπουλου, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα έβαζε προσκόμματα στον δανεισμό της τράπεζας μέσω του ELA.

Ο επικεφαλής της MIG εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιος ότι αν η υπόθεση φτάσει στο διαιτητικό δικαστήριο ο όμιλος θα κερδίσει, δεδομένου ότι υπάρχει νομολογία αλλά και πλήθος στοιχείων.

Στοιχεία που μοίρασε στους δημοσιογράφους με… στικάκι. Και επειδή οι καιροί είναι περίεργοι, έσπευσε να διευκρινίσει ότι "το USB δεν είναι το πρωτότυπο. Είναι αντιγραφή εκ του πρωτοτύπου. Το πρωτότυπο το έχω δώσει για φύλαξη και με διαβεβαίωσαν ότι υπάρχει…".

Αξίζει να σημειωθούν δύο ακόμα σημεία:

· Ο κ. Βγενόπουλος τάχθηκε υπέρ των κατόχων αξιογράφων των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής. Διατύπωσε την πρόταση οι ομολογιούχοι να λάβουν αμέσως μετοχές και σε βάθος χρόνου (όταν η ρευστότητα του συστήματος θα έχει επανέλθει) να έχουν το δικαίωμα ανάκτησης των κεφαλαίων τους συν τους τόκους.

· Ξεκαθάρισε ότι οι κατηγορίες που δέχεται η Κύπρος και το τραπεζικό της σύστημα για ξέπλυμα χρήματος είναι άδικες, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι πολύ προχωρημένη σε τέτοιου είδους διαδικασίες ελέγχου. Έκανε μάλιστα αναφορά και στους μηχανισμούς που διαθέτει για τον σκοπό αυτό η Λαϊκή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v