Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 8 2013

Κουρέματα με... την ψιλή

Κουρέματα με... την ψιλή
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα εξαιτίας της αδυναμίας πολλών φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις (πολύ αυξημένες) φορολογικές τους υποχρεώσεις. Άλλωστε, είναι γνωστά από το ρεπορτάζ η συνεχής αύξηση των νέων ανείσπρακτων φορολογικών εσόδων, ο φόβος για χαμηλές εισπράξεις από τον τομέα των ακινήτων κ.λπ.

Παρ’ όλα αυτά, οι αισιόδοξοι πιστεύουν πως το στοίχημα του φετινού προϋπολογισμού θα κερδηθεί και φέτος -όπως και πέρυσι- από το κομμάτι των δαπανών, και μάλιστα μεγάλα ποσά θα εξοικονομηθούν από τα κάθε φύσεως κουρέματα που θα επιβληθούν στους προμηθευτές του δημοσίου.

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τις οφειλές για τις χρήσεις 2007-2011 προς τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα. Οι ιδιώτες εκτιμούν το ύψος των οφειλών γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ, ωστόσο παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το ζήτημα θα κλείσει με... πολύ λιγότερα.

- Πρώτον, γιατί το «κούρεμα» της τάξεως του 8%-20% (μεσοσταθμικό γύρω στο 13%-16%) που ορίστηκε είναι στην πράξη σημαντικά μεγαλύτερο. Άρα θα εξοικονομηθούν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

- Δεύτερον, γύρω στα 150-250 εκατ. ευρώ είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν θα πληρωθούν, καθώς υπάρχουν καταγγελίες (που ερευνά ο ΣΔΟΕ σε δύο εταιρείες) για εξετάσεις μαϊμού.

- Τρίτον, από τα υπόλοιπα ποσά θα καταβληθεί μόλις το 80% και τα άλλα με τη λήξη της εκκαθάρισης (από το 2014 και βλέπουμε, δηλαδή...).

- Και τέλος, από αυτό που θα περισσέψει, σημαντικό κομμάτι θα παρακρατηθεί, ώστε να εξοφληθούν οι υπάρχουσες υποχρεώσεις των προμηθευτών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Βέβαια, με κάτι τέτοιες μεθόδους, μόνο προσωρινά αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των δημόσιων οικονομικών. Γιατί τα «κουρέματα» θα οδηγήσουν σε επισφάλειες των εταιρειών προς τις τράπεζες, οι οποίες θα γίνουν κατά κύριο λόγο κρατικές! Οπότε;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v