Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 9 2005

Η ώρα της κάθαρσης (και των… αριθμών) έφτασε!

Η εποχή που τα προβλήματα πολλών επιχειρήσεων θάβονταν ”κάτω από το χαλί” σταδιακά και επίπονα φτάνει στο τέλος της. Μαζί της τελειώνει και η εποχή της ασυδοσίας για ορισμένους –αρκετούς είναι η αλήθεια- εισηγμένους επιχειρηματίες.

Στο επόμενο διάστημα θα έλθουν στο φως της δημοσιότητας κάμποσες περιπτώσεις, γεγονός που ενδεχομένως να προξενήσει φόβο στους επενδυτές.

Κι όμως, αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι πέρα για πέρα λάθος.

Οι αρχές δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, αναγνωρίζοντας ότι εάν δεν επανέλθει η εμπιστοσύνη στο χρηματιστήριο η Σοφοκλέους θα μαραζώσει.

Το γεγονός ότι τα ”σάπια μήλα” σταδιακά βγαίνουν στην επιφάνεια, ασχέτως αν θα ”πονέσει” κάποιους επενδυτές (μάλλον ελάχιστους πλέον), οι οποίοι δεν πρόσεξαν καθόλου πού τοποθετούσαν τα χρήματά τους, είναι για το καλό της ίδιας της αγοράς αλλά και των υπολοίπων εταιριών.

Διαμορφώνονται –επιτέλους- άλλοι κανόνες του παιχνιδιού, κάτι που είναι τελικά προς όφελος των επενδυτών.

Βεβαίως στο μεσοδιάστημα, το επισημάναμε και σε προηγούμενο σχόλιο, μαζί με τα ξερά ενδεχομένως θα καίγονται και κάποια ”χλωρά”.

Αποτελεί λοιπόν πραγματικό χρέος των σοβαρών εισηγμένων εταιριών, ανεξαρτήτως μεγέθους, να σπεύσουν να προστατεύσουν τα συμφέροντα των μετόχων τους, αλλά και ευρύτερα του επενδυτικού κοινού, αλλάζοντας πρακτική και κατανοώντας ότι έχουν υποχρέωση να προσφέρουν στην αγορά πλήρη τακτική και εμπεριστατωμένη ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Όσο για τους επενδυτές τους ίδιους, είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν ότι αν δεν μπορούν να διαβάσουν έστω και τα βασικά μιας λογιστικής κατάστασης, να δουν τα λειτουργικά κέρδη, τις υποχρεώσεις, τα ίδια κεφάλαια και άλλα βασικά στοιχεία, καλύτερα να αποσυρθούν από το χρηματιστήριο.

Διότι εφεξής η αγορά θα ασχολείται, πάνω απ’ όλα, με τα… νούμερα. Με τους αριθμούς, και όχι με τις νεφελώδεις ”προσδοκίες” που στο πρόσφατο παρελθόν κυκλοφορούσαν χωρίς καν να ποσοτικοποιούνται έστω και στοιχειωδώς…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v