Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 19 2013

Καταρρέει η αγορά ρύπων και η ΔΕΗ... το χαβά της!

Καταρρέει η αγορά ρύπων και η ΔΕΗ... το χαβά της!
Σε κατάρρευση οδηγήθηκαν οι τιμές των ρύπων στο European Energy Exchange, με αποτέλεσμα η Ε.Ε. να προχωρήσει για πρώτη φορά σε ακύρωση δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπών.

Αρκεί να σημειώσουμε ότι το 2011 η μέση τιμή των δικαιωμάτων ήταν 11,45 ευρώ, 5,82 ευρώ το 2012 και φέτος κινείται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Η απόφαση για ακύρωση της δημοπρασίας ελήφθη όταν οι τιμές κατρακύλησαν κάτω από τα 4 ευρώ ο τόνος διοξειδίου του άνθρακα.

Για να έρθουμε στα καθ' ημάς, ο υπολογισμός της ΔΕΗ για την τιμή του διοξειδίου του άνθρακα που θα επιβαρύνει την κιλοβατώρα έγινε με 7 ευρώ ο τόνος. Ωστόσο, η τιμή αυτή στη συνέχεια μειώθηκε κατά 10% με παρέμβαση της ΡΑΕ.

Το ζήτημα πάντως δεν είναι αυτό. Όπως αναφέρουν σε επιστολές προς τους αρμόδιους πολιτικούς προϊσταμένους της ΔΕΗ, η εταιρεία προχώρησε μονομερώς σε χρεώσεις ρύπων, με τα τιμολόγια που στέλνει στους βιομηχανικούς καταναλωτές από τον Φεβρουάριο του 2013, χωρίς να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση μαζί τους, αφού στην κατηγορία αυτή οι όροι προμήθειας είναι διαπραγματεύσιμοι.

Οι βιομηχανικοί καταναλωτές επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι η δημόσια επιχείρηση δεν προχώρησε σε κινήσεις για τη μείωση του κόστους αγοράς ρύπων, με αποτέλεσμα τις όποιες επιβαρύνσεις να τις υφίστανται αδιακρίτως οι καταναλωτές, και μάλιστα αυτοί στους οποίους η ενέργεια συμμετέχει με υψηλό ποσοστό στο τελικό κόστος παραγωγής.

Επίσης, παρατηρούν ότι μπορεί σήμερα οι τιμές ρύπων να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει αύριο και ιδίως όταν η Ε.Ε. αποσύρει από την αγορά τα 900 εκατομμύρια δικαιώματα.

Έτσι επανέρχονται στο θέμα της εφαρμογής μηχανισμού αντιστάθμισης του κόστους αερίων ρύπων για τη βιομηχανία, γεγονός που το επιτρέπει η Ε.Ε. και το εφαρμόζουν άλλες χώρες, επειδή θέλουν να προστατέψουν την εγχώρια παραγωγή και τις θέσεις εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v