Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 26 2013

«Καπέλο» 28 φόρων υπέρ τρίτων στις τιμές

«Καπέλο» 28 φόρων υπέρ τρίτων στις τιμές
Ούτε έναν ούτε δύο αλλά 28 φόρους, τέλη και εισφορές υπέρ τρίτων καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές όταν αγοράζουν ένα προϊόν.

Και δεν μιλάμε για τον ΦΠΑ και τους άλλους εμφανείς φόρους που έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και έχουν οδηγήσει σε άνοδο των τιμών και σε περαιτέρω συμπίεση της κατανάλωσης.

Οι επιβαρύνσεις στις οποίες αναφερόμαστε αφορούν "χαράτσια" που ούτε περνούν από το νου: εισφορά υπέρ του Δημοσίου για τη διενέργεια φυτο-υγιειονομικών ελέγχων και ελέγχων ποιότητας, "καπέλο" επί του κάθε κιλού αλευριού υπέρ Ταμείου Επικούρισης Ασφάλισης, χαράτσι υπέρ του ΟΓΑ που βαρύνει το φόρο κατανάλωσης βύνης κ.ά.

Αλλά χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων φόρων -όπως παρουσιάζονται σε επιστολή του Συλλόγου “Έλληνες Φορολογούμενοι”- είναι και οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που καταβάλλονται μέσω λογαρισμών π.χ. της ΔΕΗ, όπως εισφορές υπέρ του ΟΓΑ, εισφορά επί των φαρμάκων υπέρ του ΠΦΣ, εισφορά υπέρ του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, το κληρικόσημο, οι δασμοί για την ενίσχυση του ΕΟΤ, κ.ά.

Την κατάργησή τους έχουν ζητήσει επιχειρηματίες, επενδυτές και καταναλωτές αφού όπως έχει προκύψει από διάφορες έρευνες οι μη ανταποδοτικές εισφορές υπέρ τρίτων, έχουν ως αποτέλεσμα αύξηση των τιμών και μείωση ανταγωνιστικότητας.

Με όλους αυτούς τους φόρους, κρυφούς και φανερούς, μάλλον εύκολη είναι η απάντηση στο γιατί οι τιμές σε σειρά προϊόντων στην Ελλάδα εξακολουθούν παρά την οικονομική κρίση και την πτώση της κατανάλωσης να αντιστέκονται!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v