Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 22 2013

"Φυλλορροεί" το Χρηματιστήριο Κύπρου

Φυλλορροεί το Χρηματιστήριο Κύπρου
Στα θύματα της χρηματιστηριακής κρίσης συγκαταλέγεται και το ΧΑΚ. Και φυσικά όχι μόνο γιατί σήμερα είναι η τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση που θα παραμείνει κλειστό.
Ούτε μόνο επειδή οι μέτοχοι της δεύτερης σε μέγεθος τράπεζας της χώρας (Λαϊκής) θα δουν την αξία των τίτλων τους να μηδενίζεται.

Η ουσία είναι πως οι μετοχές που έχουν απομείνει για να προσελκύσουν το επενδυτικό κοινό ολοένα και λιγοστεύουν.

Για παράδειγμα, προ ολίγων μηνών το μεγαλύτερο super market της Κύπρου (Υπεραγορά Ορφανίδη) σταμάτησε να λειτουργεί και κατάστημα-κατάστημα επιχειρείται να πουληθεί στον ανταγωνισμό.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές έχουν τα γνωστά τους προβλήματα.

Η Sea Star Capital (βασικότερος μέτοχος της ΑΝΕΚ και της Hellenic Seaways) αποφάσισε μεν να μην τεθεί σε εκκαθάριση, αλλά οι κεφαλαιακές ανάγκες παραμένουν επιτακτικές και μεγάλες.

Η ΚΕΟ (η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία τροφίμων και ποτών) σημείωσε πέρυσι ζημίες για μία ακόμη χρονιά και μετά το περυσινό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού πιέζει τώρα για πρόσθετες απολύσεις.

Η Louis (η μεγαλύτερη τουριστική εταιρεία του ΧΑΚ) υποχρεώθηκε πέρυσι σε ζημίες 30,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 82,7 εκατ. το 2011. Για φέτος, ο εισηγμένος όμιλος προσδοκά βελτίωση αποτελεσμάτων, τα οποία όμως θα παραμείνουν αρνητικά.

Και όλα αυτά ενώ μόλις τώρα φαίνεται να ξεκινά μια πολύ δύσκολη περίοδος για την κυπριακή οικονομία, η οποία δεν θα αφήσει αλώβητες τις επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν πως οι μετοχές έχουν προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό τη γενικότερη οικονομική κατάσταση και πως κάτω από προϋποθέσεις το επόμενο χρονικό διάστημα θα προκύψουν επιλεκτικές αγοραστικές ευκαιρίες.

Όλα αυτά, όμως, μάλλον θα πρέπει να θεωρούνται… μακροπρόθεσμα. Αυτό που πρωτεύει είναι να βρεθεί σύντομα λύση στο θέμα της χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους και στη συνέχεια να δούμε πώς η χρηματιστηριακή αγορά θα αξιολογήσει τις εξελίξεις της εβδομάδας την προσεχή Τρίτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v