Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 21 2013

Τα κινέζικα... χούγια με τις επενδύσεις & η Αθήνα

Τα κινέζικα... χούγια με τις επενδύσεις & η Αθήνα
Εξαρτάται πώς θέλει να δει κάποιος το ποτήρι: Μια πρόσφατη έρευνα του Economist Intelligence Unit (EIU), που έγινε πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στο Πεκίνο, έδειξε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 56η θέση μεταξύ 67 χωρών στην κατάταξη με τους πλέον ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς για τους Κινέζους.

Η στήλη, που βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, θεωρεί πως με την πρόσφατη επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας το κλίμα θα αλλάξει και στην επόμενη έρευνα του EIU η Ελλάδα θα βρίσκεται πολύ ψηλότερα στις προτιμήσεις των Κινέζων. Αν μη τι άλλο, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και το όπλο της στατηγικής θέσης της Ελλάδας, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο δέλεαρ για τους Κινέζους.

Η έρευνα πάντως και ο δείκτης ελκυστικότητας που ανέπτυξαν οι ερευνητές του EIU βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους μεγαλύτερους κινεζικούς ομίλους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό και αξιολογούν κάθε χώρα με βάση τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που ενσωματώνει.

Από τα στοιχεία της έρευνας καταρρίπτεται και ο μύθος σύμφωνα με τον οποίο οι Κινέζοι έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά στις αναδυόμενες οικονομίες. Αντίθετα, προκύπτει πως για την περίοδο 2005 - 2012 στην πρώτη τριάδα βρίσκονται τρεις ανεπτυγμένες οικονομίες (Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδάς) οι οποίες δέχθηκαν την τελευταία οκταετία κινεζικές επενδύσεις 170 δισ. δολαρίων.

Οι υπόλοιπες οκτώ χώρες (από τη Βραζιλία μέχρι τη Νιγηρία) είδαν την ίδια περίοδο τους Κινέζους να επενδύουν περί τα 130 δισ. συνολικά. Το 46% των κεφαλαίων που τοποθέτησαν στο εξωτερικό οι Κινέζοι πήγαν στον τομέα της ενέργειας και άλλο 15% στον τομέα των μετάλλων, με βάση στοιχεία του Heritage Foundation, που επικαλούνται οι αναλυτές του EIU.

Εκτός από τα λεφτά, πάντως, υπάρχει και ο δείκτης ελκυστικότητας. Με βάση το EIU, η πλέον ελκυστική χώρα για κινεζικές επενδύσεις είναι οι ΗΠΑ και ακολουθεί η Σιγκαπούρη. Στην τρίτη θέση κατατάσσεται το Χονγκ Κονγκ, στην τέταρτη η Ιαπωνία και στην πέμπτη η Αυστραλία. Ακολουθούν ο Καναδάς, η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ρωσία και η δεκάδα κλείνει με τη Γερμανία.

Από τον ίδιο δείκτη συμπεραίνει κάποιος πως αρκετές γειτονικές μας χώρες, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, θεωρούνται περισσότερο ελκυστικές για τους Κινέζους επενδυτές, όπως και άλλες μεσογειακές χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, κ.ά.).

Πού επένδυσαν οι Κινέζοι την περίοδο 2005 - 2012;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του EIU, τα μεγαλύτερα ποσά (περί τα 70 δισ. δολάρια) πήγαν στην Αυστραλία, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ (περί τα 62 δισ. δολάρια), ο Καναδάς (γύρω στα 38 δισ.), το Ιράν (33 δισ.), η Βραζιλία (28 δισ.), η Ινδονησία (27 δισ.), η Νιγηρία (γύρω στα 20 δισ.), η Βρετανία (20 δισ.) κι η Ρωσία (19 δισ.).

Την πρώτη δεκάδα των χωρών που υποδέχθηκαν κινεζικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια κλείνει το Καζακστάν με περίπου 18 δισ. δολάρια.

Άντε και στα δικά μας...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v