Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 20 2013

Ο Θωμάς, ο Ελβετός, τα 100 εκατ. και οι τράπεζες

Ο Θωμάς, ο Ελβετός, τα 100 εκατ. και οι τράπεζες
Προσύμφωνο με ξένο στρατηγικό επενδυτή για την είσοδό του στον όμιλο Euromedica ακούμε ότι παρουσίασε πρόσφατα στις πιστώτριες τράπεζες του ομίλου ο βασικός της μέτοχος Θ. Λιακουνάκος.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ο επιχειρηματίας παρουσίασε Memorandum of Understanding, το οποίο έχει υπογράψει με ελβετική εταιρεία.

Το MoU αναφέρει ότι ο Ελβετός στρατηγικός επενδυτής θα βάλει ως 100 εκατ. ευρώ, αλλά μόνο στο σκέλος των δραστηριοτήτων του ομίλου Euromedica που τον ενδιαφέρουν.

Ειδικότερα, προτείνει να μεταφερθούν σε θυγατρική της Euromedica (υφιστάμενη ή νέα) σειρά από assets και αυτός με τη σειρά του να βάλει ρευστότητα 100 εκατ. ευρώ, μέσω αύξησης κεφαλαίου, τα οποία στην πλειονότητά τους θα κατευθυνθούν για εξόφληση δανείων.

Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσει ισχυρό ποσοστό της νέας εταιρείας, με τη Euromedica να κατέχει το υπόλοιπο.

Ταυτόχρονα, ζητείται από τις πιστώτριες τράπεζες ρύθμιση δανείων που θα επιτρέψουν την ομαλή αποπληρωμή μακροπρόθεσμα του, υψηλού σήμερα, δανεισμού της Euromedica.

Οι τραπεζίτες άκουσαν το σχέδιο, αλλά δεν άφησαν κανένα περιθώριο για ρύθμιση δανείων, που να φθάνει στη διαγραφή ή έστω στην κεφαλαιοποίηση.

Και αυτό γιατί μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, να κατατεθούν τα πλάνα αναδιάρθρωσης και να δοθούν οι κατευθύνσεις για τη διαχείριση προβληματικών δανείων ουδείς είναι διατεθειμένος να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη.

Αντίθετα, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο αναχρηματοδότησης των δανείων του ομίλου, πάντα με την προϋπόθεση ότι μέρος του φρέσκου χρήματος θα κατευθυνθεί για την εξόφληση μέρους του δανεισμού.

Όπως και να 'ναι, τα πράγματα θα προχωρήσουν αργά. Οπότε όλοι θα έχουν τον χρόνο τους...

ΥΓ.: Αν η ιστορία προχωρήσει, τότε θα είναι η πρώτη περίπτωση εισηγμένης με προβλήματα δανεισμού εδώ και χρόνια η οποία φέρνει φρέσκο χρήμα για να ρυθμίσει δάνεια. Και αυτό είναι μια μικρή νίκη για τις τράπεζες…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v