Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 15 2005

Κινήσεις με... ”νόημα” στον ηλεκτρονικό τζόγο!

Δύο ελληνικές εταιρίες δημοσίων σχέσεων ανέλαβαν προ ημερών την προώθηση της εικόνας και των συμφερόντων ισάριθμων μεγάλων διεθνών ομίλων (Stanley Bet, Betfair) που ασχολούνται με τον κοινώς λεγόμενο ”τζόγο”. Προφανώς οι κινήσεις αυτές δεν είναι τυχαίες.

Τα συμφέροντα που έχουν ως στόχο την πλήρη... φιλελευθεροποίηση της παγκόσμιας (και βεβαιότατα της ελληνικής) αγοράς ”τζόγου” προετοιμάζονται για ολομέτωπη επίθεση.



Ο ”Χαμαιλέων” δεν τους αδικεί, αφού τα μεγέθη της παγκόσμιας ηλεκτρονικής αγοράς στοιχημάτων και συναφών παιγνίων είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακά: Ο παγκόσμιος τζίρος υπολογίζεται κάπου μεταξύ 7-12 δισ. δολαρίων ετησίως, ενώ υπάρχουν περίπου 1.700 ιστοσελίδες για on-line τζόγο. Όπως υπάρχουν εταιρίες με πελάτες σε 230 χώρες, εκεί που χρηματοοικονομικοί, φαρμακευτικοί και αμυντικοί κολοσσοί δραστηριοποιούνται σε σαφώς λιγότερες.

Η παράθεση ορισμένων ακόμα στατιστικών είναι εξίσου αποκαλυπτική:

Το Σεπτέμβριο του 2004 υπήρξαν στιγμές που στο Βέλγιο (κράτος περίπου αναλόγου πληθυσμού με την Ελλάδα) έπαιζαν ηλεκτρονικό πόκερ 25.000 παίκτες ανά ώρα, ενώ στη Γηραιά Αλβιώνα τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άτομα πληκτρολογούν την ηλεκτρονική διεύθυνση κάποιας εταιρίας τζόγου κάθε μήνα.

Η ARGO, η Ένωση Διαχειριστών Απομακρυσμένου Στοιχήματος ελληνιστί, με έρευνά της ”συμπεραίνει” ότι οι περιορισμοί που θέτουν πολλά από τα κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας είναι ”άδικοι” και ”παράνομοι” και σε πλήθος περιπτώσεων έχουν ως σκοπό την προστασία εγχώριων μονοπωλίων.

Ο φορέας των συγκεκριμένων εταιριών καταλήγει υποστηρίζοντας πως το απομακρυσμένο στοίχημα είναι ”δίκαιο και ασφαλές”. Ο ARGO ιδρύθηκε το 2004 και στις τάξεις του περιλαμβάνει ηχηρά ονόματα του ηλεκτρονικού τζόγου (William Hill, Coral, Skybet, Landbrokes κ.λπ.).

Μάλιστα η ARGO βρήκε απρόσμενο σύμμαχο στο ”όνομα” του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που με πρόσφατη απόφασή του συμπέρανε ότι μέρος της νομοθεσίας των ΗΠΑ για τον ηλεκτρονικό τζόγο αποτελεί άνιση μεταχείριση για τις εταιρίες του εξωτερικού!

Ο Nigel Payne, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής Sportingbet, της μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρίας on line τζόγου, ήδη ”τρίβει τα χέρια”, αναγνωρίζοντας πάντως ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο έτη ώστε να δρέψει τους ”καρπούς” αυτής της απόφασης.

Στα καθ’ ημάς, θα θυμάστε ίσως τις πρόσφατες νομικές ενέργειες του ΟΠΑΠ ώστε να διακοπεί η υπαίθρια διαφήμιση μιας εταιρίας του είδους στην περιοχή της Αθήνας.

Η μάχη έχει ήδη ξεκινήσει και θα είναι σκληρή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v