Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 20 2005

Τι δείχνουν οι χθεσινές δηλώσεις του Ι.Κωστόπουλου

Oι χθεσινές παρατηρήσεις του ηγέτη της Alpha Bank κ. Κωστόπουλου θα πρέπει να εξεταστούν με προσοχή, καθώς επιχειρούν με διπλωματικότητα να δώσουν το στίγμα της δύσκολης περιόδου που έρχεται.

Οι ρυθμοί αύξησης της κερδοφορίας που συνηθίσαμε στην ελληνική αγορά ανήκουν στο παρελθόν, θα μπορούσε να πει ο κ. Κωστόπουλος, προτίμησε όμως να πει ότι ”το 2005 θα είναι μία δύσκολη χρονιά, και όχι όπως τα τελευταία 8 χρόνια, που μπορεί να μην ήταν εύκολα, αλλά ήταν δυναμικά”.

Προσέξτε τη διατύπωση περί των τελευταίων οκτώ ετών, διότι έχει τη σημασία της.

Αν θυμάστε, υπήρξαν χρονιές σε αυτό το διάστημα που τα τραπεζικά κέρδη δεν πήγαν καθόλου καλά σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα έτη, αφού μετά το 1999-2000 τα έσοδα από επενδυτικές δραστηριότητες και προμήθειες χρηματοοικονομικής μεσολάβησης ήταν δραστικά μειωμένα.

Ωστόσο τότε υπήρχαν οι ραγδαία αυξανόμενοι ρυθμοί στις χορηγήσεις (με έμφαση σε καταναλωτικά - στεγαστικά), αφού η διείσδυση αυτών των προϊόντων στην αγορά ήταν πολύ χαμηλή, ενώ αυξάνονταν και τα δάνεια σε μεσαίες - μεγάλες επιχειρήσεις. Υπήρχε λοιπόν ”ψαχνό” για σημαντική αύξηση στους τομείς της καθαρά ”λειτουργικής” δραστηριότητας

Τώρα η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει. Οι τράπεζες εμφανίζονται ολοένα και πιο διστακτικές στο δανεισμό μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, αφού ολόκληροι κλάδοι (κατασκευές, κλωστές, πληροφορική, ορισμένοι κλάδοι του εμπορίου κ.λπ.) υποφέρουν.

Ομοίως οι ρυθμοί αύξησης στη ”λιανική” των δανείων και στις κάρτες έχουν αρχίσει να συγκρατούνται.

Πού βρίσκεται το... αντίδοτο; Το είπε κι αυτό, με τα δικά του λόγια ο κ. Κωστόπουλος.

Στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.

Ο ίδιος είπε ότι ”σύντομα το δίκτυο σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια, Κύπρο, Σερβία και Αλβανία θα φτάσει στα 200 καταστήματα και το προσωπικό σε 3.000 άτομα, μέσω οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών”, ενώ στη Ρουμανία δημιουργούνται 30 νέα καταστήματα.

Πρόσθεσε δε στοιχεία για το ρυθμό ανάπτυξης των εργασιών, αλλά και για την ταχεία ανάπτυξη της κερδοφορίας ως ποσοστού επί των απασχολούμενων κεφαλαίων.

Εκεί λοιπόν βρίσκεται το μέλλον της ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών και αυτή την ”προοπτική” αγοράζουν και οι ξένοι, παρά τους κινδύνους που ενέχει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v