Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 10 2005

Αγροτική: Θα μείνει ή θα φύγει από το ΧΑ;

Σε κομβικό σημείο για την περαιτέρω παραμονή της Αγροτικής Τράπεζας στο ΧΑ ανάγεται κατά την άποψή μας η απόφαση για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, την οποία θα καλύψει σχεδόν ολοσχερώς το Δημόσιο, δηλαδή... εμείς οι φορολογούμενοι!

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι το Δημόσιο θα ασκήσει τα δικαιώματα που του αναλογούν κι ότι κατέχει το 84,5% των υφισταμένων μετοχών. Προσέξτε ότι ίδιες μετοχές αξίας περίπου 54 εκατ. ευρώ κατέχει η ΑΤΕ κατά δήλωσή της, το οποίον μεταφράζεται σε ένα σεβαστό ποσοστό.

Οπότε το free-float είναι ήδη για... κλάματα, πριν ακόμη γίνει η αύξηση του 1,25 δισ. ευρώ, στην οποία ενδέχεται να μην συμμετάσχουν οι λοιποί πλην του Δημοσίου μέτοχοι.

Πού θα βρεθεί λοιπόν μετά την κολοσσιαία αυτή αύξηση το free-float;

Μήπως πολύ κοντά στα όρια του... delisting ή και πέρα από αυτά;

Σημειωτέον ότι ενώ η τρέχουσα τιμή της μετοχής είναι 5 ευρώ, η αύξηση θα γίνει με την έκδοση 20 νέων μετοχών ανά 9 παλαιές, με τιμή διάθεσης... 2 ευρώ ανά μετοχή.

Που σημαίνει ότι ο κατέχων μετοχές αξίας 45 ευρώ θα πρέπει να δώσει 40 ευρώ ακόμη για να διατηρήσει το ποσοστό του!

Το αν θα επιλέξει το Δημόσιο μετά την αύξηση να κάνει placement των μετοχών για να αυξηθεί η διασπορά είναι ένα θέμα ανοικτό, όπως ένα ακόμη θέμα θα είναι η... τιμή για ένα τέτοιο placement.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v