Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 10 2005

ΑΤΕ 2: Θέμα... τιμής για τους λοιπούς μετόχους

Εάν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν ότι η σημερινή κεφαλαιοποίηση της εταιρίας είναι 1,42 δισ. ευρώ, με ίδια κεφάλαια (επι τη βάσει των ΔΛΠ) που υπολογίστηκαν από την ίδια την τράπεζα στα... 58 εκατ. ευρώ, αρχίζει να τίθεται το ερώτημα ποια θα έπρεπε να είναι η πραγματική τρέχουσα αξία των υφισταμένων μετοχών... προ της αύξησης.

Το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής ήταν πλασματική όλο αυτό το διάστημα νομίζουμε λοιπόν ότι δεν επιδέχεται αμφισβήτησης μετά τα μεγέθη που ανακοινώθηκαν με βάση τα Λογιστικά Πρότυπα.

Το ερώτημα τώρα είναι ποια θα είναι η τρέχουσα τιμή ΜΕΤΑ την ολοκλήρωση της αύξησης. Κι αυτό με δεδομένο ότι για να προστατευθεί έστω το κεφάλαιο του καθενός από τους λοιπούς μετόχους που θα λάβουν μέρος στην αύξηση, θα πρέπει οι 29 μετοχές (20ν + 9π) να αξίζουν μετά την αύξηση 85 ευρώ (45 η χθεσινή αξία των παλαιών και 40 το ”φρέσκο” χρήμα), άρα θα πρέπει η κάθε μετοχή να έχει τιμή τουλάχιστον 2,93 ευρώ.

Πρακτικά με δεδομένο το νέο συνολικό αριθμό μετοχών που ισούται με 906 εκατ. τεμάχια (625 εκατ. νέες και 281 εκατ. παλαιές) η κεφαλαιοποίηση της Αγροτικής θα πρέπει να ανέλθει –για να είναι η τιμή της μίας μετοχής στα 2,93 ευρώ- σε 2,7 δισ. ευρώ.

Ήτοι θα πρέπει να αποκτήσει η τράπεζα περίπου ίση χρηματιστηριακή αξία με τη χθεσινή της Τράπεζας Πειραιώς και 30% μεγαλύτερη από αυτή που έχει σήμερα η Εμπορική (2,1 δισ. ευρώ), ενώ βεβαίως θα πρέπει να έχει P/BV, μεγαλύτερο από 2, αφού τα ίδια κεφάλαια θα είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ μετά την αύξηση...

Πόσα κέρδη όμως θα πρέπει να βγάζει για να δικαιολογήσει αυτή την αποτίμηση;

Τουλάχιστον... 150 εκατ. ευρώ μετά από φόρους, λέει η στοιχειώδης λογική και... λίγα λέει!!!

Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο από τη στιγμή που η Αγροτική δεν είναι απλώς μια εμπορική τράπεζα; Η μήπως θα πρέπει οι αρμόδιοι να λάβουν πλέον τις αποφάσεις τους;

Εκτός άν θέλουν να συνεχιστεί το... virtual reality στο ταμπλό!!!

ΥΓ.: Όσο για εκείνους που είχαν αγοράσει στα 9 ευρώ τη μετοχή, η παραπάνω άσκηση δείχνει ότι για να ”ρεφάρουν” (81 ευρώ οι παλαιές συν 40 οι νέες ίσον με 121 ευρώ) θα πρέπει η τιμή μετά την αύξηση να πάει στα... 4,17 ευρώ, δηλαδή η κεφαλαιοποίηση να εκτοξευθεί κοντά στα 3,8 δισ. ευρώ!!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v