Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 5 2002

Ο Σκαραμαγκάς, η HDW και τα ... παληκάρια

Στην ποδιά της HDW, σφάζονται... παληκάρια.

Την υπερβολή της έκφρασης διακιολογούν απολύτως οι άκρως ενδιαφέρουσες εξελίξεις γύρω από τα γερμανικά ναυπηγεία HDW, τα οποία προσφάτως επέβαλαν τους όρους τους και εξαγόρασαν τα ελληνικά ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ ηδη είχε αλλάξει η δική τους μετοχική σύνθεση.

Στο προσκήνιο εμφανίζεται τώρα ο αμερικανικός κολοσσός των εξοπλισμών Northrop Grumman ο οποίος - όπως θα διαβάσετε σε σχετικό θέμα του euro2day.gr - ενδέχεται να αποκτήσει το 20% της HDW.

Πιθανός πωλητής η Babcop Borsig, η οποία κατείχε το 50% πούλησε το 25% στην One Equity Partners ( η οποία απέκτησε άλλο 50% από τον τουριστικό (!) όμιλο Preussag και έναν ιδιώτη επενδυτή )και τώρα ενδιαφέρεται να δώσει και το... υπόλοιπο.

Η ίδια η One Equity Partners, που ανήκει στον όμιλο της αμερικανικής τράπεζας Bank One, εξασφάλισε μόλις στις 30/5 την έγκριση της Ε.Ε για την εξαγορά της HDW και ήδη προσπαθεί να ”μοιράσει παιχνίδι”.

Ηδη, λένε οι πληροφορίες του ξένου Τύπου, έχει υποβάλει πρόταση πώλησης μερίδιου της τάξεως του 15% στην ThyssenKrupp (ένα γερμανικό γίγαντα των εξοπλισμών) και άλλου 15% στην ομοεθνή MAN AG, γνωστή στην Ελλάδα περισσότερο για τα φορτηγά της αυτοκίνητα!

Κι όλα αυτά καθώς η HDW εξελίσσεται σε μονοπώλιο στο χώρο των συμβατικών υποβρυχίων (κατέχει ήδη το 70% της παγκόσμιας αγοράς) και ενδέχεται να γίνει ο ένας και μόνος παίκτης της αγοράς, στον ευρωπαϊκό χώρο.

Αντε και σε καλή μεριά το Σκαραμανγκά! Με όλη αυτή την κινητικότητα για αγοραπωλησίες ποσοστών εξηγούνται ίσως και οι πιέσεις της τελευταίας στιγμής από την πλευρά της HDW, να κλείσει ”εδώ και τώρα” η συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v