Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 8 2005

Για να θυμόμαστε τη μεγάλη ”μαύρη τρύπα”

Μερικές φορές χρειάζονται τα βιβλία για να μας θυμίζουν -με στοιχεία-αυτά που η μνήμη μας συγκρατεί μόνο σε αδρές γραμμές, παρά τη σημασία τους.

Ο λόγος για το ”τρελό” διάστημα του 1999-2000, στη διάρκεια του οποίου, όπως διαβάσαμε στο νέο βιβλίο του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Νίκου Φίλιππα, οι επενδυτές του χρηματιστηρίου προσέφεραν στις εταιρίες αντληθέντα κεφάλαια ύψους 7,68 δισ. ευρώ (ή, αν το προτιμάτε σε δραχμές, που εξακολουθεί να είναι και πιο ”εντυπωσιακό”, περίπου 2,6 τρισ. δρχ.!).

Αρκεί να σημειώσουμε (και πάλι από το βιβλίο) ότι 50 εισηγμένες άντλησαν σε αυτή τη διετία περισσότερα από 29 δισ. δρχ. η κάθε μία, ενώ στην πρώτη 30άδα όλες ”τράβηξαν” περισσότερα από 50 δισ. δρχ. η κάθε μία και στην πρώτη 10άδα πάνω από 100 δισ. δρχ η κάθε μία!

Κι όμως, μέσα σε περίπου 5 χρόνια για αρκετές από αυτές τις εταιρίες (και ακόμη περισσότερες που ήταν μικρότερες σε μέγεθος) τα χρήματα των επενδυτών αποδείχτηκαν… μαρουλόφυλλα.

Και έτσι φτάσαμε να ”φωνάζει” η Marfin για τα υψηλά (επικίνδυνα τα λέμε εμείς) επίπεδα δανεισμού των εισηγμένων!

ΥΓ.: Ποιος θυμάται άραγε ότι η ΣΑΝΥΟ τράβηξε από την αγορά… 68,17 δισ. δρχ. (και έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση ούτε… 8 δισ. δρχ.) και ότι η Αlfa Alfa Συμμετοχές (που είναι σήμερα… εκτός ταμπλό) είχε αντλήσει… 52,5 δισ. δρχ.;

ΥΓ.2: Όχι, το βιβλίο του κ. Φίλιππα δεν είναι αφιερωμένο στο ”βρώμικο” 1999-2000, είναι όμως αφιερωμένο στις ”Επενδύσεις”, όπως δείχνει και ο τίτλος του.

Γι’ αυτό και περιλαμβάνει -με κατανοητό ευτυχώς τρόπο- πληθώρα επεξηγήσεων, κανόνων και ιστορικών στοιχείων (όπως αυτά που… αποσπάσαμε), χρήσιμων όχι μόνο στο φοιτητή και τον επαγγελματία, αλλά και στον απλό επενδυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v