Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 28 2005

ΓΕΚΕ: Από τη μία...τσέπη, στην άλλη τσέπη!!!

Σας λέγαμε πρόσφατα για την απόφαση της διοίκησης της ΓΕΚΕ να γυρίσει στους μετόχους της ένα μεγάλο (έως πολύ μεγάλο) μέρος των χρημάτων που άντλησε η εταιρία με τη Δημόσια Εγγραφή της.

Κι έτσι βεβαίως αποφάσισε η Γενική Συνέλευση.

Όπως γράφει η σχετική είδηση στο euro2day, ”Τη διανομή μερίσματος ύψους 0,69 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2004, καθώς και την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,05 ευρώ ανά μετοχή, ενέκρινε μεταξύ άλλων η ετήσια γενική συνέλευση της ΓΕΚΕ, που συνήλθε σήμερα 24 Ιουνίου, με απαρτία 81,07%”. Και ”ομοφωνία 100%” προσθέτουμε εμείς, διότι δεν έχει... καμία σημασία!

Συνολικά θα επιστραφούν στους μετόχους 8.839.687,50 ευρώ. Πάρα πολύ ωραία θα πείτε, για τους υφιστάμενους μετόχους. Σημειώστε όμως και κάποια επιπρόσθετα στοιχεία.



Περίπου 80% της εταιρίας εμφανίζεται επίσημα να έχει η οικογένεια Κεφάλα, που σημαίνει ότι η συνέλευση που αποφάσισε ήταν απολύτως ελεγχόμενη (έως και... ολοκληρωτικά!) από τους ίδιους.

Σε κάθε περίπτωση η οικογένεια Κεφάλα θα λάβει περίπου 7 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι χρήματα που είχαν εισφέρει άλλοι μέτοχοι στη Δημόσια Εγγραφή, χρήματα που ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν, ενώ τώρα θα πάνε στην τσέπη των βασικών μετόχων!!!

Στο τέλος βέβαια του κειμένου της ανακοίνωσης γίνεται και η ακόλουθη επισήμανση:

...”η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί μετά από έγκριση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς στην οποία (σ.σ. η διοίκηση της εταιρίας) έχει υποβάλει σχετικό αίτημα με απ.πρωτ.14328/16/06/05 που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν θα πραγματοποιηθεί η επένδυση”.

Κοινώς το... μπαλάκι είναι και πάλι στο γήπεδο του κ. Πιλάβιου.

Το ερώτημα που τίθεται (πέραν του γεγονότος ότι η εισηγμένη εταιρία αισθάνεται την υποχρέωση να αιτιολογήσει την απόφασή της στον κ. Πιλάβιο, όχι όμως και στο ευρύ επενδυτικό κοινό, αφού καμία αναλυτική ανακοίνωση δεν έχει κάνει επ’ αυτού), είναι αν αυτή η ιστορία πρόκειται να δημιουργήσει ένα πολύ κακό προηγούμενο.

Πώς θα διασφαλίσουμε απέναντι στους επενδυτές ότι δεν θα υπάρξουν κι άλλες Δημόσιες Εγγραφές, στις οποίες το επενδυτικό πλάνο δεν θα τηρείται για ένα διάστημα, ώστε εν συνεχεία οι βασικοί μέτοχοι να λαμβάνουν εκείνοι με τον συγκεκριμένο τρόπο τα χρήματα (ή ένα μεγάλο μέρος αυτών) που άλλοι μέτοχοι κατέβαλλαν στη Δημ. Εγγραφή;

Ιδού τι έχει να σκεφτεί τώρα ο κ. Πιλάβιος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν του ότι το μεγαλύτερο αριθμητικά κομμάτι των εισηγμένων εταιριών, ελέγχεται από βασικούς μετόχους με ποσοστά καταστατικής πλειοψηφίας!!!

ΥΓ: Θα μας πείτε καχύποπτους, αλλά, μήπως το επόμενο βήμα θα είναι να αγοράσουν οι βασικοί μέτοχοι το υπόλοιπο της εταιρίας και να τη βγάλουν από το ΧΑ;

Όχι αμέσως βρε αδελφέ, αλλά να, όταν είναι καλύτερες (για εκείνους) οι... συνθήκες (δηλαδή οι... τιμές).

Διότι έχουν ήδη το 80% (και βάλε;), οπότε τι λείπει; Ένα 15% (το πολύ) που σε τρέχουσες τιμές (με άνοδο 20% το τελευταίο τρίμηνο παρακαλώ) αποτιμάται 10,2 εκατ. ευρώ, πριν μάλιστα την επιστροφή κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v