Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 13 2005

Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ακριβότερη από τη... EUROBANK!!!

Ή στραβός είναι ο… γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε.

Ο λόγος για τη μετοχή της Εμπορικής που εξακολουθεί να κινείται στα επίπεδα των 23+ ευρώ, όταν είναι γνωστό εδώ και αρκετό διάστημα ότι η τράπεζα θα πρέπει να κάνει σημαντική αύξηση κεφαλαίων.

Όπως προκύπτει με βάση τα όσα γνωστοποιήθηκαν χθες, το αναλογιστικό έλλειμμα είναι 1,108 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 712 εκατ. θα μειώσουν τα ίδια κεφάλαια. Τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας, λοιπόν, ανέρχονται σε 560 εκατ. ευρώ.

Κι όμως, η τράπεζα αποτιμάται με χθεσινό κλείσιμο ολίγον πάνω από τα… 2 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου… 4 φορές το book value με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα!

Όσο για τα κέρδη, που -για να λέμε και του στραβού το δίκιο- δείχνουν την προσπάθεια αναδιοργάνωσης την οποία έχει κάνει η νέα διοίκηση, έφτασαν τα 24,5 εκατ. ευρώ μετά τους φόρους, που σημαίνει ότι αν ο χρόνος κλείσει με κέρδη 100 εκατ. ευρώ, η σημερινή αποτίμηση (πριν γίνει η απαιτούμενη αύξηση των ιδίων κεφαλαίων) αφορά σε Ρ/Ε μετά φόρων στην περιοχή του… 20!

Με απλά λόγια, για να μη σας κουράσουμε, αυτή τη στιγμή (πριν γίνει οποιαδήποτε αύξηση) η Εμπορική με την τρέχουσα τιμή της διαπραγματεύεται σε όρους αποτίμησης ολίγον ακριβότερους από τη… Eurobank (!), η οποία έχει αποτίμηση λίγο πάνω από τα 8 δισ. ευρώ, αλλά έκλεισε το τρίμηνο με κέρδη 111 εκατ. ευρώ και έχει ίδια κεφάλαια πάνω από 2,2 δισ. ευρώ!

Τι να πει, θα σχολιάσετε, και η... Εθνική. Μια αποτίμηση σαν αυτή της Εμπορικής θέλει, για να... πετάξει!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v