Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 14 2005

ΣΙΔΜΑ: ”Κρείττον το σιγάν του λαλείν”

”Κρείττον το σιγάν του λαλείν”, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, πλην όμως στη ΣΙΔΜΑ μάλλον δεν το έχουν συγκρατήσει.

H εταιρία εξέδωσε χθες ανακοίνωση (το πλήρες κείμενο υπάρχει σε άλλες σελίδες του euro2day, στην οποία ουσιαστικά υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που ΔΕΝ έκανε profit warning, παρότι ήξερε ΠΡΙΝ τη δημόσια εγγραφή ότι τα αποτελέσματα τριμήνου θα είναι πολύ κάτω σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2004.

Κι αυτό, λένε, δεδομένου ότι στο ενημερωτικό (στο κεφάλαιο περί επενδυτικών κινδύνων) αναφερόταν ότι στη διάρκεια του 2004, οι τιμές του χάλυβα παρουσίασαν αλματώδη άνοδο, κι ότι οι διακυμάνσεις των τιμών της πρώτης ύλης επηρεάζουν τα αποτελέσματά της.

Πράγματι, αυτό αναφέρεται στο ενημερωτικό.

Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι καμία αναφορά δεν έγινε κατά τη διαδικασία της εισαγωγής της στο ΧΑ, στη δραστική μείωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, μείωση που προφανέστατα ήταν γνωστή στην εταιρία τον Απρίλιο.

Ακόμη, η εταιρία αναφέρει: ”για την αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων σημειώνουμε ότι η πτώση της τιμής της μετοχής μας σε σημαντικό βαθμό είχε προηγηθεί της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του 2005 και συνεπώς οποιαδήποτε σύνδεση των δύο αυτών γεγονότων είναι ατυχής και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”.

Εμείς απλά σημειώνουμε ότι προ της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων (29/6/2005) η μετοχή είχε πάει από τα 5,3 στα 4,5 ευρώ (πτώση 15%) ενώ κατόπιν της ανακοίνωσης η μετοχή πήγε από τα 4,5 ευρώ στα 3,68 ευρώ (πτώση κατά ακόμη... 18%!), οπότε μας φαίνονται μάλλον... ατυχή τα περί ”ατυχούς σύνδεσης των δύο αυτών γεγονότων”.

Όσο για το ότι η κυκλικότητα του αντικειμένου δραστηριότητας ”συνεκτιμήθηκε και δη με βαρύνοντα τρόπο στον καθορισμό της τιμής διάθεσης των μετοχών της εταιρείας μας μέσω της δημόσιας εγγραφής”, όπως υποστηρίζει η εταιρία, ένα έχουμε να παρατηρήσουμε:

Το γεγονός ότι η μετοχή έχει χάσει πάνω από το 30% της αξίας της σε σχέση με την τιμή της Δημόσιας Εγγραφής.

Διότι όταν μιλάνε οι αριθμοί, τα σχόλια περισσεύουν!

ΥΓ: Είναι όπως αποδεικνύεται απολύτως λανθασμένο να εισάγονται εταιρίες με ενημερωτικά δελτία που αντιπροσωπεύουν το παρελθόν και τίποτα περισσότερο. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι το ενημερωτικό της ΣΙΔΜΑ ήταν ”επίκαιρο” τον Φεβρουάριο, ενώ η Δημόσια Εγγραφή, έγινε τον Απρίλιο!

Είναι λοιπόν προφανές πέραν τυχόν ευθυνών για τη συγκεκριμένη περίπτωση (που είναι θέμα των αρχών να διακριβώσουν), ότι τα ενημερωτικά πρέπει να επικαιροποιούνται με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι τη στιγμή της Δημόσιας Εγγραφής.

Γι αυτό υπάρχουν τα ”προσαρτήματα”, για να περιλαμβάνουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία!!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v