Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 5 2005

Μια βόλτα στους... αναδυόμενους

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης παραβλέπει τα εμπόδια που θέτει το Παρίσι στην πορεία της Άγκυρας προς την Ευρώπη και διαπραγματεύεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η αγορά της Αιγύπτου αγνοεί τις ”πληγές” των πρόσφατων τρομοκρατικών ενεργειών και καταγράφει ετήσια κέρδη άνω του 85%, ενώ σε ιστορικά υψηλά βρίσκεται και το Χρηματιστήριο της Μόσχας.

Πρόκειται για μια πρόχειρη σταχυολόγηση των εξελίξεων στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου, ενώ, αν λάβουμε υπόψη την κούρσα των ασιατικών αγορών, θα δούμε ότι ο δείκτης MSCI των διεθνών αναδυόμενων αγορών έχει αναρριχηθεί στα επίπεδα-ρεκόρ των 619 μονάδων, καταγράφοντας απόδοση πλέον του 500% από τις 99 μονάδες στις αρχές του 1998.

Ο ίδιος δείκτης στη διάρκεια του 2005 έχει ενισχυθεί κατά 13,37% σε σύγκριση με απόδοση μόλις 2,71% που παρουσιάζει ο ευρύτερος δείκτης MSCI των διεθνών αγορών.

Στην πρώην Ανατολική Ευρώπη οι αγορές έχουν επίσης ενισχυθεί σημαντικά εντός του έτους, με το Χρηματιστήριο της Βουδαπέστης να καταγράφει απόδοση 44,9%, της Λιθουανίας 41,9% και της Πράγας 22,5%.

Οι αναλυτές επισημαίνουν τα παράδοξα και βλέπουν πίσω από την τρελή κούρσα των αναδυόμενων αγορών την υπερβάλουσα ρευστότητα που κατακλύζει το διεθνές σύστημα, την οποία φροντίζουν να αξιοποιήσουν και να διοχετεύσουν σε αναδυόμενες αγορές και μέταλλα και στα ποικιλοτρόπως δραστηριοποιούμενα hedge funds.



Σημειώστε πως αυτά τα κερδοσκοπικά κεφάλαια θα πρέπει να ”γράψουν τα κέρδη τους”, οπότε το ερώτημα που τίθεται είναι πότε και με ποιον τρόπο θα φύγουν, όπως εντελώς... άκομψα συνέβη στις αρχές του χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v